Hoya pulchra

Det här inlägget har fått dröja lite, så fort jag sätter mig ner för att skriva klart så dyker något upp och avbryter. Vädret har ju också varit för fint för att spendera hela dagarna inomhus för att hinna ikapp. Så istället har jag bestämt mig för något mer lättsamt att dela med mig av idag. Det blir ingen ny Dischidia, men jag har ett antal på lager så det kommer snart igen. Istället blir det vackra Hoya pulchra som får visa upp sig idag igen.

Hoya pulchra (rosa blommor)

En anledning till det är att jag kanske gjorde ett litet misstag tidigare i år. Jag odlar två kloner av Hoya pulchra. Den ena av dem är den jag kallar pulchra (rosa blommor) och har mörkrosa till nästan lilaaktiga blommor. Det var min första pulchra. Min andra pulchra (peach flowers) kom senare när jag förälskat mig så mycket i bladen att jag kunde tänka mig att ha två plantor -och varför inte två färgformer då? Det är en mycket ovanlig färgform här och ska jag vara ärlig trodde jag inte att den skulle vara så himla snygg. Hos den pulchran varierar blomfärgen mellan gul-beige till rosa beroende på det ljus som knopparna utsätts för.

Hoya pulchra (peach flowers) Den får ha kvar informationen på engelska eftersom jag har för korta växtetiketter för att skriva persikofärgade blommor.

Jag hade dock fel och det har visat sig att jag blivit förtjust i kontrasten mellan det mörka bladverket och de ljusare blommorna. Dessutom blir blommorna ofta snyggt tvåfärgade i en övergång mellan gult och rosa (vilket namnet skvallrar om).

Hoya pulchra (peach flowers)

Jag har legat lite lågt med den här klonen av pulchra för jag vågade inte riktigt lita på att det var rätt klon förrän jag fick se blommorna. Bladverket är i princip identiskt hos de båda klonerna och ibland sker misstag. Glädjen var enorm när de första knopparna öppnade sig och det visade sig vara rätt.

Hoya pulchra (peach flowers)

Nu till mitt misstag. Jag har odlat pulchran med persikofärgade blommor väldigt ljust, eftersom jag har velat att den snabbt ska få växa upp. Av den anledningen blev blommorna ganska mörka och rosa de första omgångarna jag lyckades fotografera den. Samtidigt när plantan varit så välmående så bestämde jag mig för att sälja av mina reservsticklingar, vilket jag annonserade med en sådan bild.

Hoya pulchra (peach flowers)

Hemmablind som man blir tyckte jag det var en vacker bild på den ljusrosa tonen med lite gult, men jag fick en stor mängd frågor om det var så att jag ändrat beskrivningen av min rosa pulchra, och om det var samma klon. Det har jag full förståelse för, och jag inser ju även att det kanske är svårt att se den i verkligheten stora skillnaden i färg på bilder. Speciellt som den rosa klonen kan bli mildare rosa.

Hoya pulchra (rosa blommor)

Bakläxa till nästa gång blir att använda mer illustrativa bilder snarare än mina favoritbilder. Jag håller på att arbeta på texten om min andra pulchra så den kommer förhoppningsvis mycket snart finnas på Hoya pulchras egna sida. Det är förutom blomfärgen väldigt lite skillnad mellan dem båda. Båda får de fantastiska mörka bladen med en oljig känsla och röda undersidor i gott ljus. Båda blommade hyfsat tidigt och blommar pålitligt om när de väl börjat. Båda är irriterande långsamma på att växa. En gång i tiden hade jag varit väldigt säker på att de superstarka, rosa blommorna är favoriten, men idag så velar jag mellan vilken av dem som är bäst. Ofta landar jag i den som blommar för tillfället.

Hoya pulchra (peach flowers)

Hoya pulchra (peach flowers)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.