Dischidia truncata

Egentligen började jag skriva om den här oerhört söta Dischidian i ett annat inlägg, men insåg att den faktiskt förtjänade sitt eget rampljus. Det är en liten växt, med små blad och tunna rankor och ännu mindre blommor. En utmaning att fotografera, men om jag kan fotografera katthår så ska nog även truncatas söta blommor fastna.

Dischidia truncata

Det är en Dischidia som växer i attraktivitet med åldern. När den kom till mig var jag extremt förtjust i de små bladen, (framför allt för att jag älskar små växter) men den gav inget större intryck. Först visade den sig blomma tidigt, och det var det första plusset.

Dischidia truncata

Sedan visade det sig att den med åldern får fantastiska, suckulenta blad. Till skillnad från andra blad som tenderar att bara bli grövre och tjockare får truncata en tjockare mittdel på bladen, medan kanterna håller sig tunna och skarpa. Det ger väldigt läckra blad där en del blad blir nästan runda med en omgivande kant. En stor skillnad mot de unga platta bladen och ytterligare ett plus.

Dischidia truncata

Den visade sig vara anspråkslös och växte snabbt. Med åldern blev rankorna vackert gröna där de unga rankorna ibland får en udda, brungrön färg och den bildade snabbt en vacker planta. Ytterligare ett plus. De små blommorna visade sig även bli fler och fler på blomställningsskaften med tiden vilket gjorde att de faktiskt blev synliga, tillsammans med sin härliga kontrast mellan de vita blommorna och lila kronlober. Ytterligare ett plus.

Dischidia truncata

Nu är det slut med räknandet men som ni säkert förstått så har jag bara blivit mer och mer förtjust i den här arten. Den fick finna sig i att bli överförd till ett stöd efter att ha växt lyckligt i ampel tillsammans med merrillii, men eftersom den klättrar bra har jag förhoppningar om att den kommer bli riktigt vacker med tiden.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.