Tre Hoya sipitangensis och två Hoya walliniana

Det här är ett inlägg jag skjutit upp i nästan 4 år. Det rör såklart röran kring de båda arterna Hoya sipitangensis och Hoya wallinana. Båda arterna är idag accepterade, men förväxlade i odling. De är ganska lika varandra och ganska lika andra besläktade hoyor, och jag kände att jag inte ville röra runt med dem i onödan. Det hade ju varit väldigt smidigt om röran hade löst sig på så sätt att några synonymiseringar hade gjort det onödigt att skilja på arterna. Nu har inte det skett, och jag blev nyligen upplyst om att jag fortfarande hade mina felaktiga sidor om de båda arterna publicerade här på sidan, eftersom jag bara tagit bort länken till dem och glömt att avpublicera dem. Så med andra ord var det dags att ta tag i röran.

Hoya sipitangensis från Kutching (IML-232)

Jag skrev ett långt inlägg om de båda arterna 2020, som går att hitta HÄR. Jag tänker inte vara lika långrandig igen, men nu efter så många år kan en liten sammanfattning vara på sin plats. Kort sagt så finns det ingen förväxling mellan arterna på herbariearken, och inte heller på deras beskrivning. Nästan vem som helst kan skilja arterna åt med hjälp av blommorna. Det finns fel i publikationen av sipitangensis, i form av bilder och historien bakom hur arten hittades. Problemet är med andra ord inte botaniskt, utan beror på förväxlingar av hoyor i odling.

Förväxlingen i odling uppstod då det fanns ett antagande om att en viss Hoya skulle publiceras som sipitangensis, men där författaren istället valde en annan Hoya till typen. I det här fallet så var det kanske lika bra, eftersom de två plantor som skulle ha publiceras som walliniana och sipitangensis var samma art, och vi istället för en synonymisering faktiskt fick två olika arter under de två olika namnen. Men eftersom de flesta som läste publiceringen antog att alla var överens om vilken växt som publicerats (+att herbariearken senare var på vift under en tidsperiod) döptes växter om och röran skapades.

Det går inte att skilja de båda arterna åt på bladen, eftersom båda arterna har variabla blad och samma växtsätt och tendenser. Det går att skilja dem åt på att walliniana har mycket mindre blommor, och annan form på bikronan. Hoya sipitangensis är absolut vanligast i odling, med ett flertal olika kloner tillgängliga. Det inkluderar bland andra:

Hoya sipitangensis IML-1603 (typen för sipitangensis)

Hoya sipitangensis (IML-232, från Kutching) Den här har sålts som Hoya sp. aff. walliniana och Hoya walliniana, men är en sipitangensis och med största sannolikhet den planta Kloppenburg valde till typen, dvs exakt samma individ som IML-1603.

Hoya sipitangensis (EPC-949). Såldes som true sipitangensis av Epiphytica.

Hoya sipitangensis (variegerad) Den här säljs som Hoya wallinana (variegerad) men är utan tvekan en sipitangensis

Hoya sipitangensis (UT-152). Den här säljs som Hoya sp. aff. walliniana och Hoya walliniana men är utan tvekan en sipitangensis. Tyvärr är numret missbrukat och trots att den äkta UT-152 är en sipitangensis förekommer ytterligare två kloner av sipitangensis under samma nummer, samt en nabwanensis.

Hoya sipitangensis (UT-152)

Hoya sipitangensis

Den äkta UT-152 är en väldigt odlingsvärd sipitangensis. Det mest utmärkande i mina ögon är den vackra mörkgröna bladfärgen som nästan skulle kunna beskrivas som blågrönt. Nytillväxten är ofta lila eller röd, och i gott ljus blir även denna klon röd i bladen. Men det är den gröna färgen som skiljer ut den mot de flesta andra hoyor.

Hoya sipitangensis

Precis som många andra sipitangensis växer den i rasande fart och hänger vackert, men de lite större bladen på den här klonen gör den särdeles vacker hängande, i mina ögon.

Hoya sipitangensis

En annan sipitangensis som skiljer ut sig lite från mängden är den här ospecificerade sipitangensis jag (felaktigt) fick hem som walliniana (UT-152). Jag är ganska övertygad om att denna klon är den som är den variegerade formen, och de släta, blanka bladen och den ljusa gröna färgen separerar den från mina andra sipitangensis-kloner.

Hoya sipitangensis

De har väldigt lika blommor, denna Hoya sipitangensis och Hoya sipitangensis (UT-152, till höger på bilden nedan). Det är inte så underligt då sipitangensis visar ganska liten variation i sina blommor. I detta fallet hade ingen av flockarna slagit ut helt, men vid en vanlig blomning så rullas blommorna tillbaka hela vägen.

Hoya sipitangensis

Bladen däremot skiljer sig åt en hel del.

Hoya sipitangensis

Hoya sipitangensis

Hoya walliniana är mycket ovanligare i odling men kanske blir vanligare nu när det ser ut som det skett några nyinsamlingar. De två som jag odlar för tillfället är Hoya walliniana (EKW97-010) och walliniana (EKW97-011). Den första av dem är den som skulle ha publicerats som sipitangensis, och säljs därför ibland som just sipitangensis trots att det är en walliniana.

Hoya walliniana (EKW97-010) till vänster och Hoya walliniana (EKW97-011) till höger

Det kan ju vara lite hopplöst att se skillnaden på flockarna mot sipitangensis på bild där storleken blir skev, men dessa flockar är mycket mindre.

Hoya walliniana (EKW97-010) till vänster och Hoya walliniana (EKW97-011) till höger

Men sidledes syns den höga och toppiga bikronan utmärkt och går lätt att skilja mot sipitangensis mycket plattare bikrona.

Bikronan hos Hoya sipitangensis (UT-152)

Hoya sipitangensis

Båda mina walliniana-kloner tenderar att bli ganska färggranna, men den vackraste färgen får Hoya walliniana (EKW97-011). Samtidigt är den väldigt flexibel och bladen byter lätt färg mellan grönt och rött -vilket också betyder att de spenderar en hel del tid i en tråkig grönbrun ton.

Hoya walliniana EKW97-011

Hoya walliniana EKW97-011

Hoya walliniana (EKW97-010) är lite mer stabil och det visar sig även i odlingen, där den helt enkelt gör lite bättre ifrån sig, både tillväxtmässigt och blommässigt.

Hoya walliniana EKW97-010

Hoya walliniana EKW97-010

Nu när du tagit dig igenom den här texten vill jag återigen upprepa att vem som helst kan se skillnad på dessa två arter och läsa publikationerna. Du behöver inte ta mitt ord på det, som tur är. Man ska alltid vara försiktig med information man hittar på nätet. Och efter att du tittat noga på blommorna hos din walliniana/sipitangensis, kan du sedan odla dem under rätt artnamn.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.