Skillnaden mellan Hoya krohniana och Hoya lacunosa

Många som odlar dessa två arter har varit frågande till vad som egentligen skiljer dem åt. När Hoya krohniana först dök upp såldes den som en lacunosa med hjärtformade blad. Men lacunosas blad kan skilja sig en hel del mellan kloner, och även idag (när krohnianan anses vara en egen art) finns kloner av lacunosa som har hjärtformade blad. Hoya krohniana har även större blommor -men även hos lacunosakloner skiljer sig storleken på blommorna åt och de största har nog ungefär samma storlek som krohniana. Så beroende på vilka kloner man talar om är skillnaden större eller mindre.

Den skillnad som ska vara stabil och möjlig att se med ögonen verkar vara hur hög bikronan reser sig i förhållande till kronan. Här illustrerad av Hoya krohniana ‘Eskimo’ och Hoya lacunosa (Poonsak). Som amatör undrar jag om skillnaderna och krohniana som art kommer bestå, men i alla fall idag är krohniana en accepterad art.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.