Lite kannor

Jag trodde helt säkert att i år, i år skulle jag absolut dokumentera mina Sarracenia, flugtrumpeter, bättre. Återigen var jag fel ute. Jag misstänker att jag helt enkelt är en “inneodlare” till själ och hjärta: det som växer ute får inte uppmärksamheten det förtjänar. Vare sig mina rabatter med ogräs (ogräs används inte ironiskt här…) eller mina växter som är ute under sommaren får någon. Lite ströbilder är det bästa jag kan erbjuda.

Det här är en av mina favoriter av leucophyllorna. Den kanske inte har den bästa mönstret (men nästan) men den har varit otroligt lättodlad och härdig för mig. Sarracenia leucophylla är annars en mer sydlig art av flugtrumpet och hanterar vår kyla sämre än andra.

Det finns också ludna former av leucophylla som oftast är lite mindre, men ack så söta

En annan vacker mönstrad är en röd/delvis röd flava. De kallas ofta Sarracenia flava var. rubricorpora, men jag har förstått det som att varianterna, underarterna och arterna kan vara lite flytande här.

Självklart behövs lite andra typer av kannor med. Nepenthes bicalcarata har börjat göra små kannor igen efter att ha fått bidra med lite sticklingar. Det är en bit kvar till de forna glansdagarna men söta är de små säckarna.

Nepenthes (burbidgeae x boschiana) är faktiskt en nykomling för i år men ser väldigt lovande ut. Det här är en typisk korsning som är väldigt ekonomisk försvarbar samtidigt som den förhoppningsvis kommer få en vacker bred och randig peristom och vara hyfsat enkel att odla. Det finns ett helt gäng sådana men det är sällan de uppmärksammas. Den ska få växa till sig ännu lite mer innan det är dags att presenteras närmare.

Min nyaste Nepenthes x hookeriana har en underbart mörk färg och randigt peristom -“pappan” i det här fallet är den välkända ampullaria ‘Black Miracle’ som har nedärvt färgpaletten. Än så länge är kannorna ganska små men jag hoppas snart den har funnit sig bättre tillrätta här hemma.

 

Så klart har Nepenthes (glandulifera x veitchii ‘Candy’) fått några nya kannor sedan den fick visa upp sig sist. Det är ytterligare en kanna mellan dessa två i utvecklingen men det går verkligen att se hur olika de blir med varje kanna.

Nu är det här ingen kanna, men min liten kärleksört har precis börjat komma in i sin blomning och är helt underbar. Rekommenderas verkligen för de som mest odlas ogräs annars…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.