Pinguicula planifolia

Pinguicula planifolia

Det här är en lite udda fågel bland mina andra tätörter. Precis som primuliflora hör den här till de tempererade arterna, och kommer från södra Nordamerika istället för Syd- och Centralamerika. Till skillnad från andra tempererade arter (inklusive de vi har i Europa och Sverige) växer de så varmt att man faktiskt kan odla dem tropiskt ändå. Och precis som primuliflora har den en imponerande blomma. Men det som gör den snäppet vassare är att den faktiskt kan färgas väldigt vackert röd i gott ljus.

Pinguicula planifolia

Min har ännu inte kommit till det stadiet, men förhoppningsvis så kommer vi dit någon gång! Jag var väldigt glad när jag hittade den i en butik under hösten 2019, och en väldigt välmående planta dök upp hos mig. Den blommade första gången så snart ljuset vände, men är lite temperamentsfull när det kommer till blomman. Vissa blomningar visar den upp en vacker utslagen blomma, andra verkar den fastna halvvägs och aldrig riktigt komma till skott. Givetvis slår den ut fullt ut när jag inte har tid att dokumentera, och efter att ha väntat ett antal blomningar bestämde jag mig för att visa upp den ändå, halvdan blomma till trots.Den verkar inte ha något problem med att blomma om regelbundet från samma rosett under en längre period.

Pinguicula planifolia

Pinguicula planifolia växer väldigt vått i naturen och odlas därför i annat substrat än mina tropiska: Den växer i en blandning av torv och sand (med lite småleca) där vattennivån stundtals är väldigt hög. Jag har mer och mer gjort mig av med de växter som vill växa i liknande omständigheter. De trivs men det ser inte alltid vackert ut och det tar mer tid i anspråk att sköta dem. Pinguicula planifolia kommer dock få stanna oavsett -jag kan inte vänta tills jag får fram de riktigt röda bladen.

Pinguicula planifolia

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.