Två systrar -eller snarare kusiner

Hoya 'Rebecca'

Hoya obscura och Hoya lacunosa är två både lika och olika hoyor som båda två är värda all uppmärksamhet: lättodlade, vackra blad och väldoftande bommor. Hur kan det inte bli bra om man skulle korsa dem? Både människa och natur har nämligen get ett flertal korsningar mellan dessa två. Ibland är obscura “mamman”, ibland lacunosa, och det finns en uppsjö “barn” att botanisera mellan. Man ska komma ihåg att både obscura och lacunosa är två välspridda arter med många olika kloner -en del med stora individuella egenskaper- vilket gör att avkommorna kan se väldigt olika ut beroende på exakt vilja kloner som varit inblandade i korsningen.

Hoya 'Sunrise'

Hoya ‘Sunrise’ och Hoya ‘Rebecca’ är två kultivarer som sprungit ur korsningen. De är båda väldigt trevliga växter och verkar båda ha det som ibland kallas korsningsvitalitet, heteros. Praktiskt sett innebär det att de växer snabbare och enklare än båda deras föräldrar. Samtidigt är de ganska olika och kompletterar varandra väl.

Hoya ‘Sunrise’ påminner mest om obscura och får kraftiga stammar och blad som varierar i storlek men kan bli lika stora som obscuras. Plantan blir gärna tät och stor och är som mest slående när bladen färgas mörkt röda.

Hoya 'Sunrise'

Hoya 'Sunrise'

Hoya 'Sunrise'

Hoya ‘Rebecca’ påminner mest om lacunosa. Den lacunosa som korsades var en speciellt liten variant och det har säkert gett avtryck. ‘Rebecca’ är större än den lacunosan, men är fortfarande väldigt nätt. Även ‘Rebecca’ får röda blad, men hos mig får den mest vackert röda nya blad. När bladen blir äldre blir de gröna eller får en sämre ton av rödbrunt.

Hoya 'Rebecca'

Hoya 'Rebecca'

Ibland blir de ihopblandade, mest för att båda är korsningar från samma två arter gissar jag. De är dock väldigt olika i både blommor och blad så det brukar vara enkelt att se vem som är vem. Att skilja dem från andra korsningar mellan lacunosa och obscura är däremot knivigare. Precis som med andra identifieringsnummer och ursprung kan man inte lägga till ett kultivarnamn till en planta som inte haft det tidigare. Båda har numera fått en egen sida även om de fick nöja sig med lite gamla bilder tills vidare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.