En höjdpunkt från förra året

En av de saker jag uppskattade mest med förra året var chansen att få bekanta mig med några andra växtsläkten än jag tidigare gjort. Det har varit roligt både när det kommer till växter som jag egentligen inte känner så starkt för och när det kommer till helt nya kärlekar jag inte visste fanns. Och av alla nya förälskelser så är den jag hyser för juvelorkidéerna störst.

Macodes petola

Juvelorkidéer är en stor grupp som omfattar flera släkten. De är ofta markväxande, låga växter som bildar en rosett. De blommar ganska enkelt och efter blomningen skjuter de gärna nya skott från stammen och ibland dör huvudrosetten. Blommorna är väldigt små och kommer på höga stänglar och är i min mening inte så anmärkningsvärda. Vad som istället gör de odlingsvärda är deras blad som kan vara både färgglada och reflekterande. Guldmedaljen innehas ju av Macodes petola gyllene nervverk, men även andra har fantastiskt fina blad.

Dossinochilus ‘Dreamcatcher’

Aspidogyne argentea

Det här är en ‘okänd’ hybrid för mig. Jag har fått den från två källor med helt olika härstamning. Jag tror det är mest sannolikt att det är Ludisia ‘Lightning’, men jag är inte tillräckligt bevandrad i de här växterna för att helt våga gissa.

Efter en viss inkörningsperiod har jag kommit fram till att de är väldigt lätta att odla. De står i en jordblandning med pimpsten, torv och pinjebark, för närvarande i mitt norrfönster men jag misstänker att de skulle trivas ännu bättre i öst/väst. Så länge de inte torkar ut växer de på i rask takt. När jag började läsa på och införskaffa dessa var det främst för att använda i vivarium, och det är väldigt vanligt att det används olika typer av “minivivarium” för att odla dessa. Men de verkar trivas väldigt bra som en vanlig krukväxt på fönsterbrädan och det behövs inga speciella åtgärder för att få dem att växa. Det gäller förstås främst de vanliga sorterna, jag odlar inga av de mer sällsynta och möjligtvis “krångliga” arterna. Och undantaget är om den införskaffas från en högfuktighetssmiljö, då kan det behövas en avvänjningsperiod för att inte bladen ska torka in i början.

Macodes petola


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.