Andra chansen

Det här vivariumet var ett av de första jag planterade, och det som var mest spännande. Jag gjorde många nybörjarmisstag när jag planerade det, och efter att det varit igång ungefär ett och ett halvt år behövde det onödigt mycket underhåll för att inte kollapsa. Sedan blev jag hastigt och lustigt tvungen att flytta det, vilket innebar att jag behövde tömma det och flytta ut växter och djur. Det drog sedan ut på tiden innan det kunde flyttas tillbaka, och i samband med det insåg jag att det kanske skulle behöva flyttas igen något år eller två senare.

Min första ide när det ändå var tvunget att tömmas var att jag ville göra om det, rätta till alla småfel och utveckla det ytterligare. Men det var ganska hjärtskärande att behöva tömma det, och att lägga ner ännu mer tid och pengar för något som inte kunde få vara i fred speciellt länge kändes inte vettigt. Först hade jag tänkt låta det stå till framtiden, men när det ändå tog upp plats så blev det istället att jag körde igång det igen. Tanken var att få det vackert och lättskött samtidigt som jag rättade till de värsta felen.

Jag köpte detta vivarium som begagnat där droppbevattningen och epiweb-bakgrunden ingick. Det är 130 cm högt, 100 cm brett och 30 djupt i odlingsytan, så ett ganska platt och högt skåp.

Kapitel 1. Fornstora dagar och nya tag

Kapitel 2. Omstarten

Kapitel 3. En falsk botten

Kapitel 4. Mossa

Kapitel 5. Planteringsdags

Kapitel 6. Städpatrull och snäckor

Kapitel 7. Ett år i bilder

Kapitel 8. Växter i mina vivaria