Fornstora dagar och nya tag

Första gången jag planterade det här vivariumet så täckte jag epiwebben med hygrolon (för bättre högre fuktighet) och installerade ytterligare grenar och fack på ytan. Jag lade till ett innerfilter i den nedersta delen som blev en vattendel. Jag gick lös på den med mossmix och fukt, och flyttade in lite fiskar, räkor och snäckor i vattendelen. Och givetvis planterade jag in en hel del växter. Så här såg det ut när det varit igång i ungefär ett och ett halvt år (med vattendelen just utrensad, så det ser lite magert ut där).

Jag visste det inte riktigt då, men flera potentiella problem låg och väntade på mig inför sommaren som kom ett par månader senare. Framför allt tre stora problem hopade sig.

1. Det första problemet var överskottet av näring. Det är väldigt svårt att skala ett odlat vivarium med växter som är långsammare med levande djur. Redan från början hade jag behövt mycket, mycket mera växtmassa för att hantera den extra näringen som bildades av djuren i vattendelen. Den första tiden hanterade jag det väl med regelbundna små vattenbyten, men sommaren som kom började framför allt fiskarna föröka sig i en sådan hastighet att jag inte kunde bli av med dem snabbt nog, vilket ledde till en extrem tillväxt av cyanobakterier (Nostoc) i växtväggen. Alla vivarium har oftast lite cyanobakterier, vilket generellt inte är ett problem, men när de blir för starka kväver de både mossa och växter och tar snabbt över. Det gjorde att jag även när fiskarna fått flytta blev tvungen att regelbundet manuellt rensa bort cyanobakterier som börjat klumpa sig.

En stor geleaktig massa av cyanobakterier. När de börjar massproducera sig syns de oftast som en blank, oljig hinna som sedan övergår i klumpar som kväver var de än växer över.

2. Det andra problemet som hopade sig var mosstillväxten. Jag älskar mossa men hade inte tänkt på vad som händer med tiden när mossan växer. Till det hade jag använt en mossmix med mycket sphagnum som kan vara oerhört starkväxande om den inte kontrolleras. Jag tyckte utrymmet kändes mindre och mindre men när jag rensade ur vivariumet visade det sig att moss-sjoken var över 5 cm tjocka. Faktum var att jag rensade ut runt 30 liter (!) mossa, i vilken jag hittade många levande och döda rankor, och förstås cyanobakterier som frodades i den delen av mossan där nedbrytningen så småningom börjar.

3. Slutligen, tack vare vattendelen, började småsnäckor sprida sig upp till växterna på väggen. Det är någon typ av glanssnäcka eller glassnäcka, båda kända “ohyror” som gärna äter och dödar vissa typer av växter. Dessa typer av snäckor är vanliga problem i vivarium, och framför allt orkidé-odlare sliter med dem. Nu ska det sägas att jag är lite osäker på vilken väg dessa tog in till mitt skåp. Dessa snäckor ska andas luft, och befinna sig på land, men hos mig dök de upp i miniformat i vattendelen först, där de for runt på glaset och mumsade på akvarieväxterna. Sedan tog de sig sakta upp och började mumsa på växterna på väggen. Varför de förökade sig så kraftigt i vattnet när de ska vara landlevande vet jag inte, men sedan jag införskaffade snäckätande snäckor så försvann de helt från vattendelen, men levde gott i växtväggen. De är ett väldigt lokalt problem, då de är ganska petiga med maten. Vissa typer av växter strök med ganska snart, medan andra inte påverkades. Tyvärr var deras favoritmål Hoyor och Dischidior som växer med olika typer av myrblad. De kunde samlas i skydd inuti eller under bladen och glatt mumsa i sig alla rötter. Ett blad av Hoya imbricata jag tog bort hade mer än 50 snäckor under sig, inklusive de väldigt små, och givetvis inga rötter kvar. Även juvelorkidéer och andra typer av bladväxter står på menyn.

Hade jag satsat ordentligt på omdaningen av vivariumet hade jag gjort flera större förändringar, bland annat genom att ta ut hela bakgrunden och sterilisera den, samt byggt om väggen med fler torra delar och en sluttande landdel för bättre ljusåtkomst. Jag hade även byggt in ett utlopp för vattnet i droppsystemet så jag kunde använda pumpen till att regelbundet tömma ut vattnet, samt gjort pumpen lättillgänglig så jag vid behov hade kunnat köra den från ett vattenmagasin på utsidan. Slutligen hade jag använt mig av en rest plattform för att skapa den falska bottnen, för att bättre kontrollera återgången av vattnet underifrån och tillåta ett mycket större vattenmagasin. Och allt det här kanske jag gör om några år -men nedan blev istället budget- och snabbvarianten som fick duga för denna gången.

Mina nya planer för vivariumet var fortfarande att göra om bottendelen till en landdel, så jag med tiden kunde hålla det torrare för att mästra både cyanobakterier och överdriven mosstillväxt. Jag tänkte även vara mycket mer restriktiv med hur mycket av vissa typer av mossor som planterades in, och hålla efter dessa tidigt. Snäckproblemet fick nöja sig med att kontrolleras -vilket även rimmade väl med vivariumets nya namn: Andra chansen. För att inte sprida snäckproblemet så tas i princip inga växter ut från detta skåp, vilket gjorde att de växter som planterades in var de växter som redan växt därinne, eller de som får en andra chans och inte passar till något annat.

 

Fortsätt till kapitel 2: Omstarten

 

senast uppdaterad 27 juli 2023