Växter i mina vivaria

Diastema vexans

Väldigt vacker, ganska småväxt. Blommar i princip omedelbart och oavbrutet. Bruna till gröna blad, men undersidan på bladen och stammarna är läckert rosa. Enkel att ansa, men sprider sig kraftigt med rotskott.

Rhododendron stenophyllum

Kommer från sektionen Vireya. Vackra, smala blad. Vill inte bli för blöt eller helt torka ut. Dessa är ganska nya för mig så vi får se hur den klarar sig. Får en dekorativ röd knopp som håller och växer långsamt i månader innan den spricker upp i orange blommor.

Pinguicula gracilis

Mycket liten Pinguicula som är lätt att placera. Blommar ganska ofta.

Pinguicula emarginata

Kanske den bästa att odla i vivarium. Blommorna är små för släktet, men vackert flikade och mönstrade. Blommar oavbrutet, gärna med flera blommor samtidigt, och går inte i dvala. Klarar både torra och våta placeringar väl och delar sig lätt. Bladen kan bli vackert röda i hög ljusexponering.

Epsicia ‘Jims Moody Rock’

Är något mindre färggrann än mina andra, men får fortfarande en fin stark rosa ton i hög ljusexponering. Växer i väldigt attraktiva täta och bulliga rosetter mellan utlöparna. Blir vackert ljust silvrig om den växer mörkt. Växer i nästan alla förhållanden och blommar lätt. Växer kraftigt, men är enkel att ansa.

Epsicia ‘Cleopatra’

En variegerad Episcia, växer långsammare och är därför enklare att placera. Har väldigt vackra färger. Blommar lätt.

Hoya flagellata (yellow)

Har smala, mindre blad och mycket graciösa rankor som passar bra i skåp. Växer snabbt och blommar tidigt.

Hoya bilobata (Nueva Vizcaya)

En liten Hoya som är lätt att placera. Får vackra små runda blad där kanterna kan bli röda. Blommar snabbt och lätt, men är känslig för mycket väta kring rötterna.

Muehlenbeckia complexa ‘Tricolor’

Får vackra röda stammar och variegerade blad i grönt, gult och rosa. Växer glest och luftigt och blockerar inte ljus. Går ofta att ha i utrymmen där den kan hänga ner i luften och ge djup. Växer mycket snabbt när den kommer igång och behöver ansas. Kan i princip klippas ner till en liten stambit utan att den har problem med att komma igen. Variegeringen är beroende av ljus och blir mindre synlig om den växer mörkt.

Begonia metachroa

Är ganska anspråkslös och anonym så är lätt att placera med sina mycket mörka blad. Trivs även i ganska dåliga placeringar med överdriven väta och dåligt med ljus. Blir inte så lätt hög men breder ut sig och behöver ansas. Trots att den är ganska anonym är stammar och bladskaft vackert röda och bladen iridiserar i blått.

Pinguicula hemiepiphytica

Medelstor Pinguicula med blad som kan bli vackert röda och blommor som blir skarpt ceriserosa.

Hoya soidaoensis

Får vackra, ljusgröna blad som glänser metalliskt. Kan få en röd rand på bladen som är väldigt fin i höga ljusnivåer. Blommar lätt på långa blomställningsskaft. Rankor är mycket graciösa.

Pinguicula gypsicola (Buena Vista)

Vacker Pinguicula med långa blad som gärna står upprätt. Går lätt i dvala om miljön inte är helt bra, och behöver därför sitta på en ganska torr plats.

Peperomia jamesoniana

Väldigt vacker liten Peperomia. Röda stammar och röd, strimmad undersida på bladen. Om bladen är tunna får de tydliga nerver, men den kan även få suckulenta, tjocka små blad som glänser i silver. Lättodlad när den etablerat sig.

Drosera paradoxa

Likt alla i sektionen Lasiocephala vill dessa sileshår växa ordentligt varmt, och trivs inte så bra i låga temperaturer. Av den anledningen så fungerar de flesta inte superbra i mina skåp, men paradoxa är den mest tåliga och fungerar fint om man accepterar att den ser ganska ful ut under svalare perioder. Den bör inte placeras för vått, och ju mer ljus som når den, desto bättre. Det här exemplaret växer lite för mörkt.

Hoya lacunosa (Durian Perangin Waterfall)

En vacker liten Hoya lacunosa med små dekorativa blad. Kryper och klättrar gärna och förgrenar sig lätt. Odlas den ljust blir bladen vackert spräckliga och så småningom mörka. Blommar lätt med små väldoftande blommor. Vill inte växa för vått.

Hoya burmanica (Vietnam)

Planteras bäst högt så rankorna kan få hänga nedåt. Slingrar sig inte. Vackra gröna och glänsande blad som håller sig smala och spetsiga. Blommar tidigt, lätt och ofta från många blomställningsskaft samtidigt.

Hoya undulata

En något för stor Hoya för ett skåp, men med vackra, stora och vågiga blad som kan bli röda i gott ljus. Blommar mycket tidigt med stora blommor, och efter ett eller två blomställningsskaft går det utmärkt att klippa den så den håller samma storlek och fortsätter att blomma om på samma ställen. Vill växa varmt, luftigt och ljust.

Begonia amphioxus

Extremt vacker småbladig Begonia som har avlånga, smala gröna blad med röda prickar. Mycket anspråkslös och kan odlas nästan hur som helst. Växer på höjden och behöver klippas ned då och då.

Drymonia chiribogana

Det här är en helt fantastiskt växt som är ganska ny och jag inte vet så mycket om. Jag köpte den under namnet Drymonia cuyabonensis, men det namnet verkar inte finnas och istället verkar Drymonia chiribogana passa ganska väl in. Tills den blommar så går det nog inte att vara mer exakt än så. Bladen är helt underbara med silvernerver och hela bladet glänser vackert. Nya blad blir brunröda och äldre gröna.

Dossina marmorata

En juvelorkidé som får hyfsat stora blad med tiden. Bladen håller sig ganska mörka och de röda nerverna smala.

Hoya sp. aff. engleriana (Vietnam)

Mycket lättodlad ljusgrön Hoya som växer ganska kraftigt. Slingrar sig inte men klättrar med kraftiga grenar som kryper bättre än de ser ut att kunna. Smala, korta blad. Tolerant både mot höga och lite lägre temperaturer och planteras bäst högt upp så den kan få falla nedåt.

Hoya insularis

Hoya som får väldigt långa men smala blad väldigt glest på tunna rankor. Framför allt bladen kan få väldigt vacker färg i höga ljusnivåer, men behöver placeras med omtanke så de långa bladen får plats. Blommar med ovanliga, avlånga blommor i små flockar. Blommar lätt och tidigt.

Begonia chlorosticta (Red Form)

En Begonia som får väldigt stora blad och därför är svår att placera. Jag ansar min så den endast får ha några blad i taget då den annars skuggar för mycket. Bladen är dock vackra med ljusgröna fläckar och ljusgrön kant. Beroende på ljusexponering blir övriga bladytan brun till röd. Blommorna är vackert röda och rosa. Kan vara lite kinking när den etableras men så fort den börjar växa är den enkel och tålig.

Begonia malachosticta

Ytterligare en storbladig Begonia som kan vara svår att placera och behöver hållas efter. Denna växer främst på höjden och får avlånga, lite smalare blad. Bladen är väldigt reflektiva med rosa prickar och den klarar av att växa ordentligt mörkt.

Blandade bilder från Andra chansen.

senast uppdaterad 11 augusti