Hoya sp. aff. spartioides

Det här är en ny art som ganska snabbt tog sig ut i odling. I brist på bättre kallas den Hoya sp. aff. spartioides, då den hör till samma grupp av hoyor som spartioides. Men den har ganska lite gemensamt med spartioides förutom det. Jag skaffade den i ett stadium då jag blivit lite trött på spartioides och retrorsa, och när den väl kommit hem så blev de tidigare två nästan helt bortglömda och numera försvunna.

Hoya sp. aff. spartioides

Jag blev helt oväntat totalt förälskad i denna Hoya. Likt retrorsa behåller den sina blad och får därför vid sina noder både blad och blomställningsskaft som ser förvirrande lika ut. Det gör att rankan blir väldigt tredimensionell med tre bihang istället för två.

Hoya sp. aff. spartioides

En egenskap som är svår att fånga på bild men snabbt gjorde mig mycket förtjust i den här växten är att den är väldigt kraftfull, om man nu kan använda det ordet. Rankan är flexibel, liksom de långa bladen, men det är styrka i rankan. Den växer snabbt och grenar sig automatiskt väl, även om min planta fått se sina förgreningar avklippta till sticklingar. Den här är inte alls lika krävande att odla som spartioides eller retrorsa och bildar snabbt en vacker planta.

Hoya sp. aff. spartioides

Den har dessutom en vacker mörk och frisk grön färg, med skiftningar i brunt i nytillväxten och där den är extra utsatt för starkt ljus (De gula bladen är blad som fanns på växten vid importen och faller av naturligt). En nackdel som den har, vilken redan är ganska tydligt, är att foton på den tenderar att se likadana ut.

Hoya sp. aff. spartioides

Sedan ska vi inte glömma blomningen. Den blommar tidigt, som de andra inom gruppen, så räkna med blommor inom något år.

Hoya sp. aff. spartioides

Den blommar med enskilda blommor som är förvånansvärt stora. Den platta blomman avviker även skarpt från plantan och blir mycket synlig.

Hoya sp. aff. spartioides

Den här klonen av arten kallas rosablommande, men det är främst knopparna och baksidan som är rosa.

Hoya sp. aff. spartioides

Den har faktiskt en andra nackdel, vilket är att den hos mig efter ungefär tre dagar i öppet stadium viker blomman tillbaka och håller sig hopvikt tills dess blomman faller av. Det är inte något som någon annan har rapporterat om. Jag frågade även en annan fantastisk odlare i Sverige som hade den i blom innan mig, men där hade den inte gjort det. Så jag lutar åt att det kanske är min odlingsmiljö som orsakar detta lustiga men ovälkomna beteende.

Hoya sp. aff. spartioides

Men förutom de små detaljerna så tycker jag det här är en helt perfekt Hoya. Den ser spektakulär ut, liknar inte andra hoyor för mycket och fyller ut och växer bra. Jag har planer på att plantera in den i ett vivarium där jag tror den måste bli fantastisk med, men jag har ännu inte hittat en bra plats med tillräckligt mycket utrymme för den att breda ut sig.

Hoya sp. aff. spartioides

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.