Fredagen den 14 juni
Idag tänkte jag nöja mig med att dela med mig från lite bilder från i fredags. De senaste veckorna har annat tagit mycket av min energi i anspråk. Att pyssla med växterna är något som fyller på, men desto svårare är det att skriva inlägg. Så bilderna får mer eller mindre tala för sig själva.
Hoya microstemma (NS11-145)
Hoya kloppenburgii
Hoya lacunosa (Durian Perangin, Langkawi) blommar för fullt.
Hoya sp. aff. lacunosa (SR 2009-050, Cameron Highland)
Hoya sp. aff. sigillatis (Sulawesi, IPPS-7731)
Hoya nicholsoniae ‘New Guinean Ghost’ (NS16-006). Jag klippte ner min planta för att få nya, finare blad och den verkar vara nöjd med det beslutet.
Nepenthes x hookeriana (N. rafflesiana (Dark) x N. ampullaria Black Miracle)
Hoya hanhiae (yellow/pink). En fantastiskt art som blommar när det är varmt, och det är många under sommaren som får njuta av dessa väldoftande blommor på kvällarna.
Hoya nicholsoniae (IML 0018, Kuranda, QLD)
Hoya sp. aff. rigida (SV 488). Varje gång den blommar blir jag påmind om hur underbart stora dessa blommor faktiskt är.
Hoya uncinata. En blommaskin som sprider fantastisk kryddig väldoft men tyvärr inte är speciellt vacker.
Dischidia albiflora. Jag har odlat den här plantan i flera år, men då har den alltid fått små och runda blad på rankorna, även vid blomning. I våras började den äntligen av någon anledning producera specialiserade blad. Tyvärr beslutade den sig samtidigt för att avliva alla rankor med små och runda blad, och som synes finns få kvar, och dessa är döende. Det har varit nervöst att observera omvandlingen, och min tidigare överfulla kruka ser nu ganska sorglig ut.
Hoya undulata (New, AH Hoya) vars knoppar precis håller på att slå ut.
Två frösådder av Nepenthes veitchii och Nepenthes maxima
Odlar man terrarie-växter så behöver man sällan köpa ormbunkar eftersom de tenderar att dyka upp i krukorna ändå. Men det här är två ormbunkar jag köpt för deras slående bladverk.
Dischidia merrillii
Nepenthes (maxima ‘Wavy Leaf’ x veitchii ‘Candy’). När den öppnar sig är peristomet nästan helt ljust, och under en vecka eller två mörkar det och får vackra röda ränder. Den behåller sedan sina högkontrasterade färger i en till två månader innan den slutligen mörknar och får ett nästan helt rött peristom.
Hoya sp. aff. engleriana (Vietnam)
En Begonia från Sarawak jag nästan trodde jag förlorat i lägre luftfuktighet. Den beslutade sig dock för att den nog ville leva ändå och har börjat växa.
Mina första specialiserade blad hos Hoya darwinii
Hoya finlaysonii är alltid pålitliga blommare. Här Hoya finlaysonii (EPC-318)
Hoya griffithii (spotted leaves, China) har fantastiska blad fast de för tillfället är täckta av pollen
Hoya liddleana (NS08-100, Milne Bay Province, PNG) har fått växa lite väl varmt under utvecklingen av dessa knoppar, och av den anledningen är de nästan färglösa.
Hoya lockii
Hoya ‘Snow Queen’ är fortfarande en av mina favoritkloner av latifolia. De förhållandevis små bladen med bred form och oregelbundet silver är perfekta i mina ögon.
En Nematanthus som hittade hem till mig, nästan avled under karantän och behandling och nu belönat mig med dessa färger.
Hoya celatas blommor har varit öppna i över två veckor nu men visar inga tecken på att vissna. De brukar räcka minst en vecka till.
Pearcea hypocyrtiflora glänser på sitt hyllplan
Bakom den växer den här Sonerlian. De flesta bladen vissnade bort eller fick skador efter flytt till torrare förhållanden men de nya bladen verkar hantera luften fint.
Hoya sp. cf. bella (PES03, Chiangmai) är en riktig värmeälskare och blommar helst på rankorna tryckta mot det stekheta söderfönstret. Det är en av de få hoyor som aldrig blivit brännskadade hos mig.
En vacker Hoya pubicalyx
De små glasstrutarna hos Hoya polypus får avsluta dagens inlägg.