Den härliga Hoya macgillivrayi från Lockhart River (IML-0688)

Det finns många olika kloner av Hoya macgillivrayi i odling, förmodligen fler än någon behöver. Det gör att vissa av dem syns ganska sällan, och en av dem är denna vackra macgillivrayi. Här i Sverige har nog de flesta macgillivrayi som tänker blomma i år satt knopp, eller i alla fall börjat försöka. De flesta av mina kloner har tappat den första omgången knoppar (men börjat sätta nya till den mer pålitliga blomningen jag brukar få i april) men inte denna klon, som tenderar att kämpa på med sina knoppar och behålla dem i lite tuffare lägen än mina andra kloner.

Den här klonen har lite annorlunda blad mot de flesta av mina andra macgillivrayi,och det var därför jag köpte den en gång i tiden. Bladen kan ibland få lite nedsänka områden mellan nerverna och lätt vågiga kanter. Det ger bladen lite mer struktur och gör att plantan ser lite bättre ut, även om skillnaden är liten. Som ung planta blev bladen mer typiskt macgillivrayi, men med åldern verkar bladen få mer och mer karaktär.

Den blommade första gången innan 2 års-dagen, vilket är ovanligt tidigt och var uppskattat, även om det tog ytterligare ett par blomningar innan blomningen blev vacker med flera blomställningsskaft. Jag var väldigt nyfiken på blommorna eftersom jag bara hittade en enda bild innan min egna blomning. Precis som hos alla macgillivrayi är inte färgen speciellt stabil, men blommorna verkar bli ganska enfärgade och mörka även om färgtonen varierar en hel del. Jag har odlat den i under fyra år men den har visat sig pålitligt blomma mer än mina andra kloner, och även mer pålitligt blomma en andra gång under sensommaren/hösten.

Kort sagt så är den en lite snyggare, lite mer blomvillig klon av Hoya macgillivrayi, och hur kan man inte älska det? Har den någon nackdel så är det nog att den är lite mindre starkväxande än andra, mer vanliga kloner. När det kommer till Hoya macgillivrayi som odlas inomhus är det nog inte nödvändigtvis en sämre egenskap, men det bidrar nog till att den är lite mera ovanlig.

 

2 svar på “Den härliga Hoya macgillivrayi från Lockhart River (IML-0688)”

  1. Hejsan Haapala!
    Förlåt att jag svarat så sent, jag missade din kommentar. Jag tror att det är bättre att odla dessa på stöd, för de växer riktigt kraftigt och tar lätt över ett helt fönster (eller rum!) i min erfarenhet! Men det beror också på hur duktig man är på att odla i ampel, jag har inte riktigt talangen för det ska jag erkänna. Och det är ju inget som hindrar att de kanske får vara i ampel som små, men sedan föras över till stöd när de blir äldre och större. Och tack för de fina orden om min sida <3 det värmer verkligen!

  2. Vilken underbar Mac 🥰.
    Har köpt på mig tre Mac i år. De är små , men visar livskraft. Undrar om det är bättre med klätterställning än hängampel ? Just nu är sticklingarna små nog att ha i ampel , men de kanske behöver ha bättre stöd när de växer. Så tacksam för svar. Älskar din sida. Har rotat kerrii i zip påse enligt dina råd och det lyckades. Så glad 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.