Vanliga Dischidia får inte alltid den uppmärksamhet de förtjänar

Det finns tre arter Dischidia och en hybrid som är ganska enkla att hitta i vanliga (nåja) blombutiker. Hybriden är den klassiska rosablommande mellan vidalii och sp. Camiguin Island, och säljs under i princip alla artnamn som folk känner till, inklusive föräldrarna, imbricata och platyphylla. Arterna är Dischidia sp. Geri (säljs ofta som imbricata eller milnei) och Dischidia sp. Camiguin Island (säljs ofta som platyphylla). Ironiskt nog båda oidentiferade arter. Den tredje arten som säljs är däremot sällan felidentiferad och är den väldigt söta Dischidia nummularia, som jag tänkte skriva om idag.

Två kloner av Dischidia nummularia, den mindre nummularia (small form, variegated) nederst och nummularia (small, round leaves) ovanför

Dischidia nummularia

Dischidia nummularia har till och med samlat på sig smeknamn som “string of nickels” och button orchid”, men jag har inte hittat några motsvarande svenskt namn. De säljs dock även här i Sverige, som tur är, trots avsaknad av svenska smeknamn. I handeln säljs ofta en större klon som får lite tunnare och större runda blad som kan bli några centimeter i diameter. Det är inte en klon jag odlar längre, för jag hittade de lite mindre klonerna som genast tog platsen istället.

Dischidia nummularia bildar vackra, täta plantor där de sprider ut sig över ett substrat och med tiden blir rankorna långa nog att hänga. De kan även odlas monterade och klättrande. De är mycket tåliga och lättodlade -så länge de inte övervattnas, om de växer i kruka. Och trots allt detta har jag knappt visat upp arten. Faktiskt blev jag helt chockad av att nästan inte hitta några bilder alls när jag började arbeta på Dischidia nummularias sida. Jag verkar helt missat att ta nya foton när plantorna blivit större och blomningen mer imponerande.

Dischidia nummularia (small form, variegated)

Dischidia nummularia

Dischidia nummularia är en vanlig art, och bland de enklaste växterna att få syn på i naturen om man beger sig iväg för att titta på liknande växter. Den är även vanlig i odling och det finns en hel del kloner, men det är sällan dessa syns tillsammans eller skiljs på i odling. Vilket är synd, för det är en art väl värd att samla på!

Från övre raden och motsols: nummularia (small, round leaves), nummularia (small form), nummularia (variegated), nummularia (small form, variegated)

Dischidia nummularia

Som det kanske märks så är inte informationen speciellt upplysande när det kommer till att skilja dem åt, men man får arbeta med vad man har. Jag har inte speciellt stor lust att börja döpa dem, och de säljs sällan med information eller identifikationsmarkörer. Skillnaden är visuellt tydlig, åtminstone, även om de inte är i blom. Gemensamt för alla klonerna är att de blommar med små vita blommor.

Dischidia nummularia

Dischidia nummularia reagerar väldigt positivt på ljus. Utsätts den för starkt ljus blir den ljusare, får kraftigare behåring och blommar villigt. Rankorna blir även tätare och bildar de vackra mattorna. Skillnaden kan visa sig ganska markant. Båda rankorna på bilden nedan kommer från samma planta. I naturen växer den ofta i utsatta lägen och man ska inte vara rädd för att låta den få stå ut lite.

Dischidia nummularia

En bonusbild på den vackra Dischidia sp. Geri. Råkar du ha en Dischidia som ser ut så här så och du fått den under ett artnamn (t ex imbricata eller milnei) så är det namnet fel. Med det sagt finns det en anledning till att den odlas så mycket. En kombination av lättodlad och vackra blad är alltid attraktivt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.