Gamla bladfavoriters blommor

För två år sedan skrev jag ett uppskattat inlägg om bladfavoriter som fick mitt hjärta att klappa lite fortare julen 2021. De värmer mig i högsta grad fortfarande, kan jag säga, och passar därför perfekt på tredje advent. Vid det här laget har alla av dem blommat utom två. Det är inte alltid så att blommorna kan mäta sig med bladverket, och det gäller de två som jag tänkte uppmärksamma idag, Hoya indaysarae och Hoya ‘Lime Sherbet’. Inte på något sätt är det så att de har fula blommor -tvärtom- men blommorna bleknar i jämförelse med de vackra bladen.

Hoya indaysarae

Hoya indaysarae har några av de vackraste bladen tycker jag. De får vacker struktur och i gott ljus blir de extremt röda som unga, och behåller en attraktiv röd färg som mogna om ljuset fortsätter vara bra. Dessa nya bilder har jag tagit efter att plantan fått stå mörkt ett tag, så de gör inte helt plantan rättvisa. Den flyttades till en bättre placering bara för någon månad sedan, men jag ville att fota den när blommorna var öppna.

Hoya indaysarae

För trots den vackra plantan är blomningen en riktig huvudvärk. Visst blommar den, men sällan optimalt och med många frustrationer. Det i sig är en annan historia som jag skrivit om på Hoya indaysaraes sida. För några odlare kan det säkert vara så att blomningen är fantastisk och förgyller plantan, själv sätter jag ett bestämt kryss i kolumnen “odlas för bladens skull”.

Hoya indaysarae

Den är väldigt lik Hoya scortechinii, som är en ganska variabel art. Här tillsammans med Hoya sp. aff. scortechinii (UT001) som är väldigt blek tack vare den mörka årstiden.

Hoya indaysarae till vänster och Hoya sp. aff. scortechinii (UT001) till höger

Hoya ‘Lime Sherbet’ är till skillnad från Hoya indaysarae riktigt blomvillig. Den har en maklig tillväxttakt som ung planta men växer acceptabelt som lite större. Den har sålts som MB1065-43 tidigare, och är ytterligare en fantastisk hybrid från Mike Bernardo. Den är extremt lik Hoya ‘Linh’ (MB1065), men bättre i mina ögon. Jag tror även det är samma kross som ‘Linh’, men ibland anges ‘Lime Sherbet’s föräldrar som Hoya MB 001 x Hoya ‘Goldeneye’ medan ‘Linh’ har Hoya MB 001 x Hoya davidcummingii. Jag tänker inte påstå att jag kan reda ut det mer än så.

Hoya 'Lime Sherbet'

Jag är fullständigt förälskad i Hoya ‘Lime Sherbet’s blad. Medelstora, men den smala formen gör att de upplevs mindre. Väldigt suckulenta och väldigt blanka, men vacker mörk rand. En dag ska jag ha en ampel full av Hoya ‘Lime Sherbet’. Tyvärr fotograferas den inte lika bra, till stor del på grund av dess reflekterande blad.

Hoya 'Lime Sherbet'

Det krävs lite arbete med ljussättning för att försöka göra bladen rättvisa

Hoya 'Lime Sherbet'

Den är extremt blomvillig och sätter mängder av blomställningsskaft när den väl börjar blomma. Blommorna kommer i kompakta flockar och är gröngula. De ljusa blommorna kontrasterar hjälpligt mot bladen, men den kompakta flocken och färgen gör dem ändå ganska anonyma. Trots det är det en väldigt, väldigt trevlig kultivar som jag inte kan tänka mig att sluta odla.

Hoya 'Lime Sherbet'

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.