Hoya pulleana och Hoya sp. Papua

Till andra advent så är det dags för två andra 2022:or som verkligen spridit odlingsglädje hos mig under året. Det handlar om de två bedårande och fantastiska miniatyrerna Hoya pulleana och Hoya sp. Papua. Hoya sp. Papua fick visa upp sig i påskas, men den är så fin så den får en hedersrunda samtidigt som den också får sin egna sida idag.

Hoya sp. Papua

Jag älskar ju små hoyor och båda dessa är perfekta för min samling. Båda är lättodlade och har ganska blygsamma krav på ljus och temperatur. De har växt snabbt, Hoya sp. Papua extremt snabbt men Hoya pulleana har på intet sett varit långsam.

Hoya pulleana

Hoya pulleana

Båda blommade snabbt, Hoya sp. Papua runt 13 månader gammal och Hoya pulleana runt 14 månader gammal. Tyvärr så har båda fått kämpa lite på slutet. Förra året hade jag en tanke om att byta ut en hel del vanliga krukor till självvattnande krukor. Tanken var att minska tiden för vattning så jag skulle kunna utöka samlingen lite utan att skötseln skulle bli betungande. Dessa två var några av dem som jag planterade i pimpsten i självvattnande krukor. Jag älskar lechuzas stil på krukorna, även om jag avskyr pon till hoyor, så självklart fick de dessa fina krukor.

Hoya sp. Papua

Det visade sig i år att det inte var en speciellt bra ide. Nackdelen med dessa krukor är de är lite för små. Helt ok till långsammare, mindre växter, men för dessa två visade det sig i somras slog det fel. Istället för att förenkla vattningen så behöver de nu vatten två gånger i veckan, något som givetvis inte sker så ofta. Istället får de tappa lite knoppar och får få flockar med få blommor istället för att nå sina fulla potentialer. Och då den stora delen av rotmassan nu växt ner i magasinet så skulle omplantering innebära en extrem beskärning av rötterna.

Hoya pulleana

Hoya pulleana

Vattningen löste jag i slutändan med att skaffa en batteridriven vattenspruta som jag ersatte munstycket med, och efter det kunde jag lägga till ytterligare ett rum att odla växter i. Men en hel del växter står i självvattnande från förra året, och de får nog stanna där, inklusive dessa två.

Hoya sp. Papua

När jag fick dessa två var de nästan omöjliga att skilja åt och jag oroade mig för att jag kanske fått fel ID på någon av dem. Hoya sp. Papua får nämligen blad i samma storlek som pulleana som ung planta. Men idag går det att tydligt se skillnad på dessa även undantaget blommorna som är väldigt olika. Hoya pulleana får mindre, hårdare blad med en tydligt böjd “krok”, där spetsen vänder sig nedåt nästan 90 grader. Hoya sp. Papua får större blad med åldern som är lite mjukare och med en vanlig spets på bladen. Hoya sp. Papua får blomställningsskaft runt centimetern som hänger nedåt, med blommor som är vända nedåt. Hoya pulleana får ljusgröna upprättstående blomställningsskaft som kan vara korta, men även bli 6-7 centimeter långa. Även blommorna är upprättstående. Mer står på deras egna sidor.

Hoya pulleana

Hoya pulleana

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.