Ett skåpår

Jag har skrivit om den glädje jag finner i att odla upp vivaria tidigare, och även om just det här skåpet, som jag startade om förra året. När det hade gått ett år så ville jag summera hur det gått, vilket var runt midsommar. Så jag började skriva om det, och för varje sak jag fick ner dök det upp något nytt.

Hoya insularis och Hoya soidaoensis blommar tillsammans

Och när jag hade skrivit tillräckligt länge så hade förstås nya saker hänt jag var tvungen att fotografera, och ta med… och till slut hade projektet vuxit sig orimligt stort och det var dags att försöka på något sätt knyta ihop allt. Jag har flera olika vivaria, och ursprungligen ville jag presentera dem alla, men istället har jag nu bestämt mig för att försöka ta dem ett i taget. Och det får helt enkelt växa fram i samma takt som jag (i snigelfart ibland) försöker presentera nya arter och nya växter. Med det sagt hoppas jag att den som är intresserad av att odla i skåp uppskattar att börja läsa om omstarten av detta skåp.

Diastema vexans

Att det här skåpet var tvungen att startas om berodde på att vi var tvungna att riva upp vårt köksgolv (inte mindre än 3 gånger, under loppet av ett halvår) och jag då var tvungen att tömma det för att kunna flytta det, speciellt som det inte kunde komma på plats igen på några månader. Så när förra sommaren kom med ledighet och odlingslust, och golvet förhoppningsvis var på plats för sista gången, hade jag ett tomt skåp att få liv i igen.

Och för några veckor sedan, den 31 juli, såg det ut så här:

Om processen har jag skrivit (väldigt) mycket, så för den som är intresserad finns en länk längst ner i dagens inlägg. Under året som gått har mycket växt in, och en av höjdpunkterna var när Rhododendron stenophyllum blommade i våras.

Epsicia ‘Jims Moody Rock’ tillsammans med Nepenthes albomarginata

Nytt i odling för mig i skåp var flera teststicklingar av Rhododendron från sektionen Vireya, bladsticklingar av Petrocosmea samt en Drymonia jag har blivit helt kär i -hur kan man inte älska dessa luddiga, silvriga blad med tydliga nerver? En otroligt tjusig växt jag aldrig hört talas om innan men fick följa med hem från trädgårdsmässan i våras.

En av nackdelarna med det här skåpet var att det egentligen var en väldigt mild omstart. Jag gjorde väldigt få faktiska förändringar. Men arbetet med det gav mersmak (som så ofta vivarium gör!) och i början av sommaren flyttade ett nytt projekt in som jag är i full gång med för tillfället. Det kommer bli mitt första skåp med regnsystem, vilket jag tycker är väldigt spännande. Det är även första gången jag arbetar med ett exoterra. Det finns ju väldigt mycket rolig teknik tillgänglig för vivaria. Själv gillar jag okomplicerade, enkla lösningar, vilket oftast betyder low-tech. Men det finns samtidigt en hel del att bli frestad av, och jag tycker det är oerhört roligt att läsa om andras lösningar och teknik. Om du känner likadant hoppas jag du uppskattar sidan om mitt omstartade vivarium “Andra chansen”.

Andra chansen

Mitt nya projekt och nästa sommars höjdpunkt

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.