Imorse föll den första snön

Och med det är vintern nästan här. För en gångs skull är jag tacksam över det, då jag kämpat med en irriterande tripsinvasion under september och behöver ett halvår utan kryp just nu. Nu i oktober syns årstiderna tydligt även inomhus då de säsongsbundna växterna börjar röra på sig. Hoya linearis och Hoya nummularioides förbereder sig för sin makalösa blomning och de värmeälskande växterna får färre och färre blommor. En annan säsongsblommare här hemma är Hoya stenophylla som börjar visa upp nya blomställningsskaft. De dyker på hösten, blommar i december och faller vanligtvis i mars hos mig.

Hoya stenophylla

Hoya stenophylla har jag sällan visat upp och det är ingen slump. Jag är ingen vintermänniska och det finns få saker som får mig att plocka fram kameran i december. Speciellt inte eftersom jag ofta sitter på en enorm mängd foton från högsäsongen vid det laget. En annan som lider av samma öde är Hoya serpens.

Hoya serpens

Jag har skrivit om serpens tidigare och jag fullkomligt älskar denna lilla småbladiga Hoya. Trots det har den aldrig fått en egen sida. Jag har alltid tänkt att jag ska vänta på när jag har bilder på plantan i full blom. Tyvärr inträffar även det under den tråkiga vintern och ja, det hände inte i år heller. Men i år var jag i alla fall tillräckligt smart för att ta några bilder i reserv, även om det blev på de absolut sista blommorna i slutet på våren.

Hoya serpens

Och nu när vintern står för dörren bestämde jag mig för att sluta vänta och ge den en egen sida ändå. Trots allt älskar jag den för de vackra, små bladen och inte för blommorna, även om de är väldigt söta. Hoya serpens är en av de hoyor som har ett ganska specifikt sätt att växa på och behöver få chans att krypa lite över ett substrat för att trivas väl. Men det gör även att den villigt förgrenar sig och bildar en vacker, tät planta.

Hoya serpens

En liten bonus för i år jag upptäckte var även att Hoya stenophylla behöll ett blomställningsskaft från förra säsongen. Det är första gången det händer, och jag hoppas det betyder att jag kanske får se blommorna lite tidigare i år, förhoppningsvis med lite mer lust att fotografera.

Hoya stenophylla

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.