Hoya sp. Estrella Waterfalls, Philippines och Hoya wibergiae

Nu när jag skrivit lite och uppdaterat sidan om Hoya verticillata tänkte jag passa på att även skriva om dess synonym Hoya wibergiae och en oidentifierad Hoya från Estrella Waterfalls i Filippinerna. Det är ytterligare en rörig historia med en underbar Hoya som hamnat i kläm. Och det är med den Hoyan den här historian börjar.

Hoya sp. Estrella Waterfall

Den här Hoyan samlades in i området kring Estrella Waterfalls i Palawan, Filippinerna, av Eva-Karin Wiberg. Den planerades att uppkallas efter henne, och i en diskussion om den här hoyan för några år sedan berättade hon att hon pressade ett herbarium och skickade exemplar av blommor till Kloppenburg inför publiceringen. Tyvärr verkade det ha blivit något fel i kommunikationen, för när publikationen slutligen kom (i Fraterna 14(1) 2001) stod det att materialet till holotypen hade odlats av Kloppenburg och det kom tyvärr inte från samma planta som Eva-Karin hade samlat in.

Hoya sp. Estrella Waterfall

Skillnaden var enkel att se då den som samlades in av Eva-Karin har fem längsgående nerver medan typen hade 3 längsgående nerver, där två av dem knappt kan anas (en bild på typen går att se HÄR). För att göra det krångligare så var det Eva-Karins insamlade Hoya som beskrevs i publikationen, och minst en av bilderna var på hennes planta. Men eftersom det är typen som bestämmer en art, och inte publikationen, så var det Hoyan som odlades och förbereddes av Kloppenburg som fick namnet wibergiae. Den Hoyan visade sig så småningom vara en klon av verticillata, och av den anledningen så bestämdes Hoya wibergiae till att vara en synonym till Hoya verticillata.

Hoya sp. Estrella Waterfall

Förvirringen gjorde att både den Hoya som Eva-Karin samlade in, och den Hoya som publicerades som wibergiae, spreds under namnet Hoya wibergiae. Det var främst den senare som tog sig ut internationellt, och när ytterligare kloner artades till wibergiae blev det framför allt en som blev populär. Den har IML-numret 1618 och har generöst med silver som lätt färgas lila i solen. Den som Eva-Karin samlade in odlar jag som Hoya sp. Estrella Waterfalls, Philippines tills den blir identifierad.

Hoya sp. Estrella Waterfalls, Philippines försvann nästan helt från odling ett tag, även om den nog aldrig var speciellt vanlig. Men till alla oss odlares glädje så började Eva-Karin generöst dela med sig av den igen, och jag fick byta mig till en stickling av den 2019. Den har växt väldigt väl för mig, och är en väldigt trevlig Hoya som får blad som blir ganska breda i förhållande till längden. De håller sig medelstora och har en trevlig, blank struktur.

Hoya sp. Estrella Waterfall

Blommorna är mycket lika verticillata, och den stora frågan är väl vilken art den här så småningom kommer inrättas under. Jag tycker inte den är tillräckligt lik någon för själv att vilja spekulera, men det finns en del likartade arter som Hoya nicholsoniae som kanske skulle kunna vara ett alternativ.

Hoya sp. Estrella Waterfall

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.