Idag har Dischidia ovata fått en egen sida

Dischidia ovata är en Dischidia som många nog kan känna igen, trots att man kanske inte har så mycket koll på varken Hoya eller Dischidia. Det är inget ovanligt att hitta en ampel av denna hängande i en handelsträdgård, eller till och med en matbutik ibland.

Dischidia ovata

Det finns många kloner av ovata, och inom arten finns en stor variation i utseende. Gemensamt är vita, längsgående nerver på gröna blad som väldigt ofta kan bli vackert röda i solen. Nya blad är ofta ganska tunna och känns veka, men med åldern blir de tjockare och tjockare och en åldrad ranka av ovata är förvånansvärt tung.

Dischidia ovata

En av mina favoritformer av ovata är den småbladiga typen där bara en längsgående nerv är synlig. Men även om ränderna tar plats i baksätet så är storleken och formen på dessa blad helt underbara. Får den dessutom hänga i solen blir bladen en underbar mix av ljusgrönt och ljusrött.

Dischidia ovata

Rankorna blir även fantastiskt vackra i ampel, något som inte kan sägas om alla dessa rankande växter, om vi ska vara ärliga…

Dischidia ovata

Tyvärr växer få av mina ovator tillräckligt ljust hos mig just nu får att få de härliga röda färgerna. De är helt enkelt lite för enkla och accepterar sämre placeringar utan knot. Det är bara en av dem som för tillfället får gott ljus för att växa på sig lite, men den får mig att ångra att inte de andra även de får njuta av ordentligt ljus.

Dischidia ovata

De fyra klonerna i det här inlägget går nu att hitta på deras egen sida HÄR.

Dischidia ovata

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.