Hoya collina är en av mina envisaste hoyor

I alla fall den här plantan av Hoya collina (IR26). Det är en väldigt dekorativ Hoya, i mina ögon, med lagom små blad som med tiden bildar en tät planta. Bladen skiftar i rött och röda stråk, och många rankor har underbart vackra silverblad.

Det är en väldigt variabel Hoya, men eftersom bladen är så små bildar den ändå en vacker, sammanhållen planta.

Till och med baksidan är speciell på bladen

Och envis är den, för just den här plantan kom hem för 6 år sedan, och först i våras fick jag se de första blommorna. Jag har odlat den tidigare, men minns inte alls att den var så krånglig att få i blom. Men för den här plantan har åren bara passerat utan den minsta lilla antydan till blomställningsskaft. Först i vår ändrade den attityd. Först kom en flock i april, och sedan direkt efter kom många flockar över hela plantan och den blommar glatt än.

Tyvärr är blommorna verkligen små, så det är tur att den gärna blommar med många flockar samtidigt. Den hänger för närvarande i mitt söderfönster där den fått torka ut alldeles för många gånger under värmen, och ser därför lite väl gul ut, och saknar mycket av den röda färgen den får annars. Den ser dock mycket bättre ut än vissa av de andra som fått torka ut, så den är klart tåligare än storleken antyder. En positiv egenskap med en envis planta för att väga upp den sena blomningen!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.