En Hoya callistophylla är ett av mina mest älskade tillskott förra året

Det är väl knappast någon som blir förvånad med tanke på hur mycket jag älskar arten, men den här Hoya sp. aff. callistophylla från södra Kalimantan är något alldeles extra i mina ögon. Det har ju kommit in en hel del nyinsamlade Hoya callistophylla de senaste åren, och inte alla är speciellt unika. Den här fångade dock genast mitt intresse med de vackra, rundade bladen.

hoya sp. aff. callistophylla (Kalsel)

När jag väl fick hem den var den ännu vackrare i verkligheten, med blanka, stora blad och tydliga, lätt nedsjunkna nerver som gav bladen en vacker siluett. Bladen påminner mycket om sköldpaddsskal som avslutas i en vacker spets.

hoya sp. aff. callistophylla (Kalsel)

Den har även anlag för att få mycket silver på bladen, men i detta fallet är jag inte säker på att silvret verkligen tillför något, eller om bladen hade varit snyggare jämnt gröna. Den har visat sig lättväxt och har blivit en fin liten planta redan efter ett år.

hoya sp. aff. callistophylla (Kalsel)

I mina ögon är det ingen tvekan om att det är just en klon av callistophylla, men eftersom den vanligast förekommer under namnet Hoya sp. Kalsel idag har jag nöjt mig med att officiellt kalla den Hoya sp. aff. callistophylla. Jag är säker på att någon mer kunnig än jag kommer arta den med tiden så den får ett riktigt namn.

hoya sp. aff. callistophylla (Kalsel)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.