Åh vilken färg!

Jag såg ett foto på Hoya sp. Haiphong på internet 2019 och bestämde mig omedelbart för att jag ville ha den med dess skarpa, rosa färg. 2020 dök den upp i en webbutik i Europa och jag klickade hem den så fort jag bara kunde. Priset kändes orimligt lågt, men det var bara att tacka och ta emot. När de första bladen dök upp i hyllan blev jag ännu mer kär i den.

Hoya sp. Haiphong

Bladen är små till medelstora, blanka och ordentligt köttiga. De är ljusgröna och får en väldigt attraktiv röd kant i gott ljus. De tjocka bladen gör att plantan känns ganska kraftig storleken till trots. Även rankorna är hyfsat kraftiga och den böjer sig inte helt oproblematiskt när jag försöker linda den runt stödet.

Hoya sp. Haiphong

Blommorna får en kraftig rosalila färg som ger en härlig kontrast till bladen, fast både blommor och blad blänker fint ihop. De doftar underbart dygnet runt, likt verticillata men lite mer kryddigt. Doften är starkare än hos de flesta verticillata, och blommorna håller även i upp till en vecka.

Hoya sp. Haiphong

Nu har det väl gått snart tre år sedan jag skaffade den, och jag är lite förvånad över att den idag inte verkar vara speciellt vanlig. Det är en underbart dekorativ Hoya, med god doft som är lätt att odla. Men jag misstänker att en del av anledningen säkerligen ligger i att den sannolikt är ytterligare en klon av verticillata, och odlar man redan arten kanske man väljer bort den utan att enskilda kloner får en chans.

Hoya sp. Haiphong

Färgen kan mäta sig med Hoya ‘Patricia’s färgsprakande bikronor

Och bredvid Hoya sp. Haiphong och Hoya ‘Patricia’ känns det som Hoya ‘Nathalie’ bleknar, även om den är en riktig färgbomb i sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.