Augusti får börja med dessa små, små blommor

Hoya bilobata är en mycket liten och söt Hoya där kraven är lika stora som storleken. Det finns ett antal kloner med lite olika färgvariationer, och just den här kommer från Nueva Vizcaya, Filippinerna.

Hoya bilobata

Hoya bilobata har haft det lite otursamt och blandats ihop med kloner av Hoya sp. aff. burtoniae (som får större blommor och mycket hårigare och tjockare blad) samtidigt som arten även sålts som Hoya panchoi och Hoya ruscifolia (båda ironiskt nog synonymer, men inte till bilobata).

Hoya bilobata

Med det i tankarna är det kanske inte så lockande att försöka få tag i en, men jag vill ändå påstå att den går ganska lätt att känna igen på sina blad, även utan blommor, om man är lockad att skaffa en. De förväxlingsarter som finns i odling (den gula heuschkeliana och carmelae t ex) är oftast inte ihopblandade namnmässigt, och är osannolikt att de förekommer under bilobata. Och varför skulle man inte vara lockad av denna absolut bedårande lilla Hoya?

Hoya bilobata

Förutom att ta ganska lite plats och vara väldigt blomvillig (inte bara i hur ofta den blommar, utan även i att den gärna sätter många och täta blomställningsskaft) är den även perfekt att ha i t ex vivarium och tål varma och ljusa placeringar lika bra som svala och lite mörkare. Plantan blir vacker och snabbt ganska tät utan att sprida sig för mycket sidledes.

Hoya bilobata

Jag har inte riktigt haft tid att skriva här på sistone, men nu hade jag tänkt njuta lite av sommaren. Som tack till alla er som tittar in här lite då och då har jag en ganska speciell augusti förberedd som jag hoppas ni ska uppskatta!

Hoya bilobata

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.