Hoya sigillatis-familjen

Hoya sigillatis är en art med två underarter, och det finns en hel del insamlade hoyor som liknar arten väldigt mycket, och säkert hör till den med. Trots att den därmed är ganska variabel är det en underbar art att grotta ner sig i för dem som gillar speciella blad. Bladen är ofta små till medelstora och avlånga, ofta med anlag för att få olika röda och lila toner, och ofta med silverfläckar.

Hoya sigillatis

Till skillnad från den mest klassiska sigillatis ssp. sigillatis-klonen är bladen ofta lätt kupade, och många Hoya sp. aff. sigillatis får en ganska kraftig kupning i sina små blad. Odlas den mot ett substrat lägger sig bladen gärna tätt mot substratet och varandra på ett sätt som hos mig för tankarna till myrmekofyter. Så vitt jag vet är något samband med myror aldrig observerat, så det kan vara en ren slump, men jag hoppas någon kommer studera det med tiden.

Av de småbladiga Hoya sp. aff. sigillatis finns ett helt gäng med olika nummer, och de har även samlats in i andra områden än Borneo (där sigillatis hör hemma), t ex i Sulawesi. Jag är superförtjust i dem, och när jag såg en sigillatis spp. sigillatis som samlats in i Borneo, och verkade ha liknande blad, bara lite större, var jag förstås tvungen att köpa den.

Hoya sigillatis

Tyvärr hade jag inte riktigt bedömt bladen bra nog, och de var inte riktigt så små och kupade som jag hoppades de skulle vara när den väl började växa hos mig. Däremot hade den en oerhört vacker kontrast på sina blad, något jag inte hade förväntat mig. Den är lite mer rundad i bladen än den klassiska sigillatis-klonen, men framför allt är den lite grövre, och lite mer finluden, något som ger ett fantastiskt sken i bladen. Och istället för att bli rödaktig blir den mörkare och snarare lilaaktig i gott ljus, något som kontrasterar väl mot den rikliga silvret.

Min nya till vänster och den klassiska till höger

Hoya sigillatis

Det var nog inte bara jag som blev förtjust i utseendet på denna, och den dök ganska snabbt upp i odling runt om i världen. Den kallas lite olika saker, och den största frågan är förstås om den är Hoya sigillatis ssp sigillatis eller Hoya sp. aff. sigillatis, eftersom den förekommer som båda. Jag tycker den är en självklar sigillatis, och jag köpte den även artad.

Min nya till vänster och den klassiska till höger

Hoya sigillatis

Eftersom Hoya sigillatis förekommer i så många artade kloner redan, och har två välbeskrivna underarter, så är det en ganska väldokumenterad art. Till det är det väldigt små skillnader mellan blommorna, vilket gör det tydligt att det är just en Hoya sigillatis ssp. sigillatis.

Hoya sigillatis

Estetiskt tycker jag båda mina kloner av Hoya sigillatis ssp. sigillatis är både så lika och så olika att de bildar ett par perfekta parhästar bredvid varandra. I ren uppskattning har sigillatis spp. sigillatis även fått sin egna sida nu, något jag trodde den hade redan, men det visade sig att jag hade glömt bort det. Där står det lite mer om mina båda kloner.

Hoya sigillatis

2 svar på “Hoya sigillatis-familjen”

 1. Fick hem både sigillatis och sp. aff sigillatis idag 🙂
  Hade den vanliga förut, men råkade sälja den.
  sp. aff har väldigt fina blad, lite större som du säger och mera rundade.

  Vad är den helgröna för sort?

  Mvh

  1. Den gröna är sp. IPPS 7731 från Sulawesi. Den är inte vanligtvis så grön, utan får en underbart fin röd färg även i ganska begränsat ljus, men jag ville se hur stora bladen skulle bli i mörkare läge. 🙂

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.