Den bästa lilla Hoyan du aldrig velat ha

Tänk dig en fantastiskt liten, söt och lättplacerad Hoya som funnits i omlopp ett bra tag. Med små gula blommor och små gröna blad har den gått många förbi, speciellt som den om och om igen blandats ihop med andra på grund av missförstånd med namnet. Och tänk dig att den här sagan inte bara handlar om en, utan om två lätt igenkända, speciella hoyor! Två belönande, kravlösa hoyor som sällan finns på någons önskelista.

Hoya parvifolia blandas ofta ihop med Hoya parviflora -Det ena namnet betyder “små blad” och det andra “små blommor”, men eftersom båda har hyfsat små blommor och blad är det inte alltid lätt att hålla reda på var L:et ska sitta och om om det är ett I eller R.

Hoya parvifolia

Hoya parvifolia är då den som har minst blad, som dessutom är underbart tjocka och håriga. Det är en riktigt suckulent ranka, och även om blommorna är små så är storleken i förhållande till bladen inte alls så dålig. När den väl når det stadie då den är villig att blomma är den väldigt generös med blomningarna.

Hoya parvifolia

Blommorna är gula men kan skifta mot rosa beroende på ljusnivå. Den här klonen är dessutom en välkänd självpollinerare, så när den väl börjat blomma kommer den då och då bilda fröskidor, även om just den delen kan vara mer eller mindre attraktiv.

Hoya parvifolia

Nästa lilla gula är den fina Hoya tsangii. Vid första anblicken verkar den vara en oansenlig liten Hoya med små, anspråkslösa blommor, men den är så mycket mer! Blommorna är anspråkslösa (och väldigt små) men de kommer i massor och hela plantan kan glittra av nektarpärlorna de bildar. Till det hänger de tunna och graciösa bladen superfint och skapar en väldigt vacker planta.

Hoya tsangii

Den har även en väldig god doft, som dock är så svag så den märks först när plantan börjar blomma ordentligt. Hoya tsangii publicerades av misstag, och sedan dess har namnet varit något opålitligt. Ett herbarieark med tsangii användes vid ett försök att publicera en annan växt, och eftersom herbariearken har företräde före en beskrivning så svepte denna söta gula Hoya in och knep namnet. Men det har gjort att namnet tsangii även använts för en rosablommande, hårig liten Hoya (nu namnlös och ofta angiven som Hoya sp. aff. burtoniae). Den rosablommande är mycket vanligare och därför har tsangii haft problem med att återerövra sitt namn.

Hoya tsangii

Hoya tsangii är en av de där hoyorna som är lite tråkiga som sticklingar, men gör ett stort intryck som planta. Jag uppskattade själv inte min stickling när den kom hem första gången, men när den väl bildade en planta blev jag omvänd. Jag gjorde samma resa med blommorna: de första, få flockarna var inte speciellt imponerande, men när plantan översållades av flockar blev blomningen fantastisk. Båda dessa två skönheter har nu fått sina egna sidor där det går att läsa mer om dem.

Hoya tsangii

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.