Vi fortsätter den gula trenden, eller hur?

Egentligen så brukar inte gula blommor finnas högt upp på min önskelista. Jag kan tycka att gula blommor ibland smälter in lite väl mycket i bladverk, även fast de inte är lika illa som vita blommor. Men det finns förstås undantag. Jag har haft turen att få njuta av två gula vackra förstagångsblommare hos mig under våren. Den ena av dem är ingen Hoya, utan en Dischidia hirsuta. Det är en välspridd och variabel art, och jag har egentligen inte tänkt ha speciellt många kloner av denna art. Dessutom hade jag tur att få ihop ett fint set av dessa från en fantastisk odlare redan från början, så intresset har varit ganska svalt. Men så såg jag en hel planta av Dischidia hirsuta (NS00-012) till salu -och med hel planta menar jag gigantisk planta, med blad som avvek en del från de jag redan hade, och visst var jag tvungen att slå till. Precis som välodlade etablerade plantor tenderar att göra har den växt väldigt bra för mig, och jag bara älskar de nya bladen som i söderfönstret blir mörka.

Dischidia hirsuta (NS00-012)

Jag var lite osäker på vilket färg blommorna skulle få till slut, men de visade sig bli i princip helgula. Och även om det inte syns på bilderna här så visade det sig att kontrasten mellan de gula blommorna och de rödbruna bladen jag har fått hos mig är helt fantastisk.

Dischidia hirsuta (NS00-012)

Dischidia hirsuta (NS00-012)

Min andra gula blomma var väl inte så jätteimponerande i blomman, utan jag köpte den för bladens skull. Hoya sp. Kalimantan SLM-04 har underbart ådrade blad. Det handlar framför allt om texturen där nerverna reser sig upp från bladytan och de fåtal silverfläckar som visas upp kan bli rosa. När den odlas mörkare blev bladen blankare och tråkigare, men med lite mer ljus blev de helt underbara. Och det är tur det, för blommorna var lite tråkiga. De var öppna i två dagar, även om blommorna sedan hängde kvar halvstängda i 2-3 dagar till, producerade mycket nektar med var totalt doftlösa. Knopparna var dock speciella, och baksidan på blommorna och dess mjuka former fick dem ändå att passa bra till plantan.

Hoya sp. Kalimantan SLM-04

Den kom förra året och jag var väldigt glad att se den blomma redan nu. Nu hoppas jag bara på att få till en vacker tät planta snabbt, för det ser jag fram emot med dessa blad.

Hoya sp. Kalimantan SLM-04

Jag har inte hunnit knåpa ihop dess egna sida än under Hoya, men jag hoppas få tid inom snar framtid. Tills dess får ni njuta av dessa bilder.

Hoya sp. Kalimantan SLM-04

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.