Jakten på den gula Hoya flagellata (del 2)

Efter två ytterligare bommar som raskt fick flytta hemifrån efter Hoya flagellata (gold) gav jag upp om den gula ett tag. Det kanske visst var så att någon speciell miljö fick den att bli gul, och inte såg jag röken av några gula blommor hos någon annan heller. Däremot hade många erfarenhet av att köpa flagellata som gul utan att blommorna faktiskt blev gula. Men när jag förra året slängde ihop en beställning till Surisa och såg flagellata yellow i listan, så fick den komma med. Trots allt var det ju ett av hennes insamlingsnummer som ibland figurerade med den gula flagellatan. Bladen såg lite annorlunda ut, men det kunde bara vara odlingsskillnader. Det var först när plantan satte knopp, och jag insåg att de var väldigt bleka, som jag började bli intresserad. Vi närmare titt så var knopparna faktiskt gula! Tippen på svansen var något rosa, men annars så var de tydligt ljusgula.

Hoya flagellata (yellow)

Kunde det vara så att jag äntligen faktiskt fått tag på den gula flagellata? När den första klasen öppnade sig så var glädjen total. Det var helt klart gula blommor!

Hoya flagellata (yellow)

Jag var inte förberedd på att fotografera, men en andra klase var bara någon vecka efter och när den öppnade sig var jag redo.

Hoya flagellata (yellow)

Hoya flagellata (yellow)

Hoya flagellata (yellow)

De var helt underbara, även om de såklart var öppna under natten och halvstängda under dagen.

Hoya flagellata (yellow)

Denna planta växer bredvid min Hoya flagellata (gold) och som synes finns det en del skillnader. Den största och tydligaste skillnaden är baksidan på blommorna, som är gula med väldigt diskreta rosa detaljer.

Hoya flagellata (yellow)

Den gula blir inte riktigt lika skrovlig i de äldre bladen (men den blir fortfarande avmattad och lätt skrovlig) och i den miljön de växer nu så får den gula större blad. Men just bladstorleken kanske är en svår måttstock om plantorna inte växter tillsammans. Båda är väldigt trevliga kloner av flagellata, men nog kommer den gula hålla en ohotad favoritposition från och med nu. Och står den sig mot sina kusiner? Det gör den nog faktiskt…

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.