Nepenthes ‘Miranda’ fick bara en övre kanna i år

Det kanske inte undgått någon att en av de saker som gör Nepenthes odlingsvärda i mina ögon är hur varje kanna blir unik. Ytterligare något som spär på det är att många kannrankearter också gör inte bara lite olika, utan helt skilda typer av kannor beroende på ålder och hur de växer. Av den anledningen pratar man ibland om övre och undre kannor, där de undre utvecklas i tidiga stadium närmare marken, och övre kannor är de som utvecklas högre upp i vegetationen när rankan har tagit sig upp en bit. Nu ser ju sällan odlingsförhållandena så ut hos odlare, och övre kannor är i alla fall hos mig, som håller efter dem ganska hårt, väldigt sällsynta. Men en som regelbundet får det hos mig är ‘Miranda’. När jag hänger ut den på våren blir den lite ledsen av omställningen, men när den sätter igång börjar den ofta producera just övre kannor utomhus. I år var det kallt och eländigt och det blev aldrig riktigt av, utan den fortsatte med de vanliga kannorna. När jag flyttade in den såg jag dock att det var några övre på gång, och åtminstone en började utvecklas inomhus.

De övre kannorna utvecklas i riktning från rankan den sitter på, mot de undre som utvecklas mot eller jäms med rankan. (Det kanske låter lite luddigt, men skillnaden är tydlig om man ser dem sida vid sida). De övre får också gärna en bredare övre del hos ‘Miranda’ medan de undre är mer jämnbreda.

Hos ‘Miranda’ blir även de övre mycket blekare, och behåller sitt randiga peristom mer än hos de undre som färgas nästintill helt röda med tiden. Fotot nedan är på de undre kannorna hos samma planta.

Bakifrån går det tydligare att se de typiska övre kannornas form och hur de skiljer sig från fotot ovan.

Ett tydligt tecken på att övre kannor är på väg är att rankorna blir väldigt mycket mer klängsugna och fäster sig i nästan vad som helst. Hade den här fått fortsätta växa i samma miljö hade det raskt kommit många fler, men jag misstänker att de flesta av dessa kommer torka ut innan de ens blir kannor, och sedan kommer plantan ge mig vanliga undre kannor igen.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.