Ingen växt är perfekt till allt

Jag är en stor Sphagnumälskare. Den kallas vitmossa på svenska, men blandas gärna ihop med lavar och därför föredrar jag det latinska namnet. Det är en alldeles särskilt praktiskt mossa som kan fungera som odlingsmedia, är underbar att rota i och luktar gott. Den kan användas för att hålla ner pH och varken svamp eller bakterier trivs i den. Den har visat sig vara en utmärkt matta till mina bönsyrsor på det sätt att den sväljer bajset och jag slipper rengöra deras vivarium, samtidigt som den håller upp luftfuktigheten. Jag odlar den även i mina vivarium utan djur för att den ger en liten färgklick men också för att jag älskar att öppna dörrarna och känna “skogsdoften” av Sphagnum. Det finns massa olika arter av Sphagnum som ser olika ut och har olika egenskaper, precis som växter.

Det finns dock ingen växt som inte är perfekt, och inte heller vitmossa. Odlar man den t ex i vivarium (eller i krukor tillsammans med växter) behöver man se till att hålla efter den. En Sphagnum som trivs växer oerhört snabbt och sväljer gärna allt i sin väg. Får den bara toppvattning trivs den fint i torr luft vilket gör att den gärna sväljer tropiska växter som inte har samma torrhetstolerans. Och har man en tjock och fin matta av Sphagnum man råkar döda (genom att inte vattna topparna t ex, som är ett vanligt misstag) Så blir den lätt en slemmig hög istället för att pressas ner till torv.

Det här stackars vivariumet har inte blivit ansat sedan bönsyrsan som bodde tillfälligt i det växte upp juni. Det är visserligen vackert, men växterna börjar få ont om utrymme och har nästan drunknat. Snart vill några mindre bönsyrsor flytta in, så det var dags att ta tag i det.

Det blev ungefär 2 liter borttagen Sphagnum i slutändan. Både Epsicia ‘Jim’s Moody Rock’ och stora delar av ‘Callisia repens ‘Pink Panther’ var tvungen att halshuggas och flyttas ner, och 5-6 rankor av Hoya serpens blev ofrivilligt avklippta i mosskaoset. Men om bara några veckor kommer det vara vackert och frodigt igen och redo för en ny invånare.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.