Den snabbaste långsammaste dödskampen av alla

Hoya fauziana ssp. angulata

Hoya fauziana ssp. angulata var en hett efterlängtad blomning hos mig. När jag upptäckte blomställningsskaften i februari var jag alldeles till mig. Det är en ganska ovanlig Hoya än så länge, så jag har inte hittat så mycket information om den. Men den ser ut att blomma pålitligt och ganska tidigt hos de som har den. Dessutom skulle blommorna vara ordentligt röda och uppåtvända, en riktigt bra kombination! Knopparna var riktigt sega på att öppna sig, så när jag en kväll kände en ny doft i hallen och gick in och såg att blommorna börjat öppna sig var jag redo med kameran sedan ett par dagar tillbaka.

Hoya fauziana ssp. angulata

Och det var tur det, för redan nästa morgon när jag planerat att ta bättre bilder hade bikronorna skrumpnat ihop! På bilderna ovan och nedan går det att se skillnaden tydligt. Också skillnaden mot den eftersläpande blomman som just öppnats och resten av klasen.

Hoya fauziana ssp. angulata

Det blev minst sagt snopet och jag förväntade mig i princip att blommorna skulle vara borta innan kvällen. Det hände aldrig, utan de satt kvar i fem dagar. Med väldigt torra bikronor då. Jag misstänker även att själva kronan borde få en annan form där den efter att spetsarna vikts bakåt pressas upp mot bikronan igen och får en rundare och plattare form. Min förhoppning var att den kanske hade en dålig första blomning, men efter att ha följt de efterföljande två blomflockarna verkar det vara ett mönster i blomningen. Precis som en del andra hoyor, t ex wallichii och SLM-02, vill den nog ha en mer anpassad miljö för att visa upp sin fulla blomprakt. Tack och lov att färgen på blommorna behålls så de fortfarande är njutbara där de sitter!

Hoya fauziana ssp. angulata

Den verkar dessutom vara en periodare då den utvecklade tre blomställningsskaft som blommade nästintill samtidigt. Den tredje flocken syns inte för att den har som vana att utveckla extremt långa rankor innan det blir något av dem, och flocken sitter för långt ut för att få plats på bilden. Ett växtsätt som säkert kan göra den snabbväxt hos andra odlare, men som hos mig enbart leder till att rankorna tenderar att förolyckas när de blir långa nog. Nu är det bara att vänta på nästa omgång och hoppas den kanske blir bättre. Lite mer blad skulle verkligen inte skada heller!

Hoya fauziana ssp. angulata

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.