Mysterierna kring Dischidiasläktet

Som de flesta hoyaodlare har gjort stötte jag tidigt i hobbyn på Dischidia. Dischidia är ett släkte väldigt likt hoya, men med (i mina ögon) mindre anslående blommor. Bladen är ofta små och vackra, men det finns nästan alltid en Hoya som kan slå dem med kombinationen av blad och blommor. Jag säger nästan, för vissa Dischidia är väldigt vackra och är klart odlingsvärda ändå. Så har en och två och femton flyttat hem hit under åren. Däremot skriver jag eller pratar speciellt mycket om dem. Anledningen är den fullkomliga röra som existerar inom Dischidia. Felidentifikationer är extremt vanliga, och blir värre för varje år när stora återförsäljare säljer olika Dischidia under fel namn. Med tanke på hur små och likartade blommorna är går det inte heller lika rätt att “rätta till namnet” som hos t ex Hoya där en blomning ofta råder bot på frågetecknen. Eftersom jag vet så oerhört lite om Dischidia försöker jag ofta undvika att benämna dem. Ibland gör jag det ändå, och ångrar det ofta efteråt. Till exempel är Dischidia collyris som jag har visat upp här förmodligen Dischidia imbricata. Men jag kan inte säga säkert, och något kallas den ju under tiden. Så collyris fortsätter den som, även fast jag känner mig osäker.

En “Snaily” har många hemma hos sig. En väldigt trevlig Dischidia-hybrid mellan vidalii (som är synonym till pectenoides) och sp. Camiguin Island. Den växer väldigt snabbt och blommar ofta med relativt stora rosa blommor. En av de bästa detaljerna med hybriden är att blommorna ändrar färg när de åldras, så en flock ger ofta intryck av att innehålla blommor i olika nyanser mellan lila och rosa. Tyvärr har den sålts under namnet pectenoides så länge att den nästan verkar ha utrotat den riktiga arten i handeln. Den riktiga vidalii har smalare, mindre blad (de som inte bildar myrbladen vill säga) och klarröda blommor.

Dischidia (vidalii x sp. Camiguin Island)
Dischidia (vidalii x sp. Camiguin Island)

Den här visade jag precis upp som cochleata och tänkte att det var väl fantastiskt att den faktiskt hade växt och tänkte blomma. Ja, nu har den blommat och det visade sig vara en albiflora istället. Positivt på det sätt att den gula färgen verkar vara vanlig och inget att oroa sig för, men tråkigt att den felaktiga identifikationen slank med så länge.

Dischidia
Dischidia

När det känns som mest hopplöst får man trösta sig med de fåtal Dischidia som definitivt har rätt ID. Den söta ruscifolia har garanterat rätt namn och blommar dessutom oavbrutet. Så pass mycket att jag inte skulle ha något emot att slippa doften för ett par veckor faktiskt.

Dischidia ruscifolia (variegerad)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.