Många blomningar senare

Det var länge sedan något nytt hände här på sidan. Jag har flyttat med alla mina växter vilket var traumatiskt både för mig och växterna. Många av de känsligare växterna får fortfarande konstgjord andning och flera ser ganska anskrämliga ut. Bland annat ser det ut som jag i ett slag förlorat nästan hela drosera-släktet, även fast jag inte gett upp än.

En av många, många, många lådor med växter

En anledning till att blombeståndet tagit flytten så hårt är ändringen i odlingsförhållanden. Tidigare har jag odlat på väldigt liten yta med hög värme, luftfuktighet och massa ljus. Nu när jag flyttat till större hoppas jag kunna ägna mig åt lite mer fönsterbrädeodling och dra nytta av naturligt ljus. Det betyder att de flesta växter både fått förändrad luft, lägre temperatur och mindre ljus på samma gång. Som upplagt för chock med andra ord. Lägg till en bumpig transport och dagar och veckor helt utan ljus och vatten för en del så skulle jag nog vilja säga att det ändå gått relativt bra. Kannrankorna förlorade sina kannor, många växter förlorade fin färg och slutade blomma och en del hoyor fick startas om -men än så länge är det droserorna som är de stora förlorarna. Hoyorna å andra sidan visar verkligen varför de är ett så odlingsvärt släkte -de kanske inte ser perfekta ut men de har verkligen en förmåga att överleva det mesta.

Hoya sp. Philippines (Shining Glory)

Vissa av dem blommade även ute i solen i den stekheta värmen denna sommar.

Efter att jag stressat med att placera ut växter överallt hade jag inte riktigt tid med att vänja dem långsamt vid ljuset, vilket resulterade i fantastiska färger för vissa. Min underbara variegerade walliniana (köpt som) har fortsatt växa och har slående vackra rosa blad. Jag kan knappt vänta till denna blir en full planta.

Hoya walliniana (variegerad)
Hoya walliniana (variegerad)

Även den variegerade heuschkelianan har fått en liten rodnad. Jag har sett bilder där denna är vackert rosafärgad men har aldrig riktigt lyckats själv tidigare trots starkt ljus. Det visade sig att en lampa med mycket röda våglängder var vad som behövdes.

Hoya heuschkeliana (variegerad)

Hoya microstemma är nästan på gränsen till att vara bränd men är oerhört attraktiv med sina rödlila områden

Hoya microstemma

Slutligen en sp. aff. elliptica som får rödtonade blad! En helt fantastisk kombination i mina ögon om den bara överlever.

Hoya sp. aff. elliptica

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.