Favoriter utan namn

Hoya sp. Borneo Gunung Gading

Hoya sp. Borneo Gunung Gading är en av dem. Det finns definitivt släkskap med callistophylla, men sp. Borneo Gunung Gadings blad påminner mer om finlaysoniis kartongaktiga blad med kontrasterande baksida. Om bara sp. Borneo Gunung Gadings blommor var lite mer imponerande hade den nog varit nummer två för mig. Bladen är i alla fall imponerande, och den är extremt snabbväxt och lätt att sköta. Jag har varit lite sur på mig själv för att jag inte lagt upp bättre bilder på denna art. De tidigare bilderna kommer från en planta som är hörnhållare och blommar regelbundet, men inte riktigt visar upp bladens fulla prakt. Därför tog jag tag i det och fotade en liten nystartad planta som jag odlar lite torrare och som står i fönstret. Det blir en stor kontrast i hur plantorna ser ut och framför allt i hur snygga bladen blir. Det är bara att välja den bladfärg man föredrar och odla för det!

Hoya sp. Borneo Gunung Gading

Bladen är helt enkelt fantastiska

Hoya sp. Borneo Gunung Gading

Apropå namnlösa favoriter så blommar vackra Hoya sp. Indonesia (yellow) igen för mig. Denna gång har klasen ökat i storlek ytterligare och ser riktigt imponerande ut på den ganska kala plantan. Nu kanske det låter lite bortskämt men om jag fick önska skulle jag gärna se att den slutade sätta blomställningsskaft och istället fick mer blad och mer energi. Den fortsätter den frustrerande vanan att sätta knoppar på alla blomställningsskaft samtidigt, för att när blomskaften på knopparna är centimetern lång abortera dem på alla utom ett blomställningsskaft som sedan blommar. Jag hoppas och tror att när plantan är mer etablerad och kan försörja sig med mer energi och näring så kommer den behålla fler knoppar. Tiden får utvisa.

Hoya sp. Indonesia (yellow)

Baksidan ger en fin kontrast med sin lila ton

Hoya sp. Indonesia (yellow)

Plantan:

Hoya sp. Indonesia (yellow)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.