Hoya walliniana (?)

Hoya wallinianaHoya walliniana?

I alla fall möjligvis. Systern till min vackra sipitangensis har öppnat den första blomklasen och därmed gett mig huvudvärk. Enligt boken “A Guide to Hoyas of Borneo” (Lamb/Rodda) är skillnaden mellan dessa två att walliniana ska ha mycket mindre blommor. Tyvärr stämde inte det för mina plantor. Blommorna är väldigt lika i storlek och utseende. Plantorna skiljer sig åt i andra små detaljer så det är osannolikt att det är identiska individer. Skillnaden mellan mina plantor är att walliniana får lite större blad, eller snarare en större spridning i bladstorlek, och en lite större tendens att kupa bladen samt att bladen på de två plantorna blir rödtonade under lika olika förhållanden. Andra har också berättat om små skillnader i växtsätt. Men tyvärr ser jag inga direkta skillnader i blommorna. Om inte boken har fel betyder det att jag förmodligen snarare har två kloner av sipitangensis (eller för all del walliniana) än båda arterna.

Hoya sipitangensis

sipitangensis

Vad går det att säga om det? Trots att jag så gott det går försöker undvika att ha väldigt lika plantor kanske det inte är så illa när det är snabbväxande, blomvilliga och snygga varianter. Det enda det hade gått att önska sig hade kanske varit en liten doft, men å andra sidan sitter de snällt bredvid stordoftaren hanhiae för tillfället.

och så bredvid varandra:

Hoya
Hoya
Hoya

Tillbaka till walliniana (köpt som). Att fotografera en meterlång ampel var ett äventyr. Min sipitangensisplanta var illa nog och walliniana (köpt som) var helt klart över gränsen. Jag försöker gärna få med bilder där plantan ser någorlunda naturlig ut men fick ge upp och satsa på en mer kaosartad komposition. Jag är inte helt nöjd och får ta mig en funderare på hur det går att göra annorlunda.

Det här hade jag att arbeta med. Börjar bli dags att byta ut bakgrunden med!

Hoya walliniana

Slutresultatet blev så här:

Hoya walliniana

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.