Dischidia merrillii

Den här tisdagen fick Dischidia merrillii äntligen sin egna sida. Jag har visat upp den en del då och då, så den är inte helt exotisk. Den är en av mina storfavoriter inom släktet med sina små, ljusgröna blad och de ljuslila blommorna som ofta dyker upp i mängder över hela plantan.

Min planta var en gång väldigt vacker och en stolthet här hemma, hängande i en låg ampel där den lika lätt föll ner mot golvet som klättrade upp till taket. Efter att ha slitit i rankorna en gång för mycket bestämde jag mig för att göra slag i saken och flytta över den till ett stöd istället. Den hanterade inte alls flytten bra och plantan har sett tråkig ut efter det.

Jag står fortfarande och väger om jag ska ge upp och ge tillbaka den sin ampel, eller vänta ut den lite till och låta den växa in sig lite mer. Det hade varit bättre om jag klippt ner den rejält och låtit den naturligt växa upp kring stödet, men jag kunde inte riktigt med att klippa av de långa rankorna. Det har jag ångrat sedan dess, och plantan har själv gjort sig av med en hel del rankor som blev för tunga eller hamnade i kläm. Men förutom den lilla missberäkningen har den varit problemfri. Den har alltid växt snabbt för mig, blommat villigt och vuxit bra oavsett var den placerats. En underbar mindre krukväxt med andra ord.

Det blev inte mer än så i dagens inlägg, för jag tittade igenom karantänbunkarna och hittade en liten liftare. Det här är den stora anledningen till att jag ovillkorligt låter alla växter få sitta i karantän. Just den här dök upp i sticklingslådan där varje stickling redan blivit individuellt kontrollerad och tvättad. Men de unga nymferna är så små och kan så lätt klara sig från upptäckt i en skreva på en förvedad stam. Nu ska alla sticklingarna få bli behandlade och hoppa in i en ny fräsch låda och se om de lyckas bättre andra gången.

(Det ska också sägas, att även om jag inte kan veta vilken stickling som hade en liten fripassagerare med sig, så har jag en god aning om det och var okej med den risken. Så ingen panik om någon råkar känna igen rankan på bilden)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.