Den gulblommande lacunosan

Igår fick den andra av mina två lacunosakultivarer från Lek Hoyagarden sin egen sida. Jag har velat lite över var den skulle få hamna, eftersom den andra i paret, den rosablommande, fått en egen sida, och bestämde mig till slut för att det kan den här få med. Kanske får de båda två flytta in till lacunosa i framtiden, det får tiden utvisa.

Den här sorten fick faktiskt flytta hem till mig för flera år sedan, men efter bristande intresse och lite olyckliga händelser så bet den sig aldrig riktigt fast i mig förrän det visade sig att bladen kunde få vackra röda toner. Det är en historia som tenderas att upprepas med mig, jag vet, men den här har faktiskt ganska tråkiga, anonyma blad när de är helgröna. Inte fula, och med gula blommor blir den nog faktiskt ganska snygg i blommande skick, men bara inte tillräckligt fina för att greppa tag i min uppmärksamhet.

Hoya lacunosa (yellow)

Just gula blommor är inte min favoritfärg men jag ska erkänna att jag tycker de är alldeles förtjusande. Både för att de känns så exotiska på en lacunosa, men även för att de faktiskt inte får några rosa toner, utan håller sig vackert och klart helgula. Och den doftar precis som en lacunosa ska göra, som pricken över i:et.

Hoya lacunosa (yellow)

Det ska sägas att den här krukan har blivit lite överdrivet stressad och plantan är därför gulaktig här och var. Anledningen till det är för att det faktiskt sitter två sticklingar i krukan. En av dem är den gulblommande lacunosan från Lek Hoyagarden, och den andra köpte jag som en gulblommande lacunosa från Indonesien några år senare. Jag är helt övertygad om att de är samma växt, och jag har cirkulerat krukan genom några extrema förändringar för att se om de skulle bete sig annorlunda. Det har de inte gjort och som synes går det inte att skilja dem åt varken på blommor eller blad. Det verkar som om någon köpt den gulblommande lacunosan från Indonesien och därmed antagit att den varit viltinsamlad där.

Hoya lacunosa (yellow)

Kombinationen av rödtonade blad och gula blommor hos en lacunosasort gör den inte bara odlingsvärd men även ganska unik, vågar jag säga. Eftersom bara den fröbärande föräldern är identifierad går det bara att spekulera i om den är en hybrid eller en sällsynt kombination av gener. Förutom färgerna så avviker den inte från arten lacunosa på något sätt.

Hoya lacunosa (yellow)

Den rosablommande sorten har inte samma typ av klara färg (det skulle jag verkligen önska mig av hoyor ibland) utan den rosa färgen kommer precis som för många hoyor från ljusexponeringen. Men även om den kan bli ovanligt starkt rosafärgad så är just den egenskapen inte så ovanlig hos lacunosakloner eller hybrider. Däremot får den ett iögonfallande mörkt bladverk som verkligen faller mig i smaken.

Jag talar nästan alltid om dessa två som ett par, eller som systrar, men det är ganska klumpigt uttryckt. De kommer inte från samma förälder, utan råkar bara vara två växter som reste tillsammans hit till Sverige ihop. Sedan är de ett perfekt par på det sättet att de verkligen kompletterar varandra väl genom att vara både lika och olika samtidigt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.