Hoya sp. aff. lambii (igen)

För hoyasamlare har de senaste åren varit en fantastisk tid med ett oerhört inflöde av nya hoyor. En stor bidragande anledning till det är att många mindre insamlare och försäljare har kunnat börja sälja direkt på internet vilket gör att vi samlare numer kan få tag på hoyor från många håll istället för att förlita oss på ett fåtal större exportörer. Det kommer förstås med baksidor, och en av dem är att det kan vara väldigt svårt att hålla reda på och isär olika kloner. I många fall säljs olika kloner under samma benämning utan något sätt att skilja dem åt. I de fall där det faktiskt går att få insamlingsinformation med en stickling är det inte ovanligt att det blir missförstånd, framför allt när det kommer till oidentifierade arter och säljare som vill kommunicera ungefär vad de säljer. En av arterna det drabbat är den vi kallar Hoya sp. aff. lambii. Många kloner släpptes ungefär samtidigt inom hobbyn utan något att skilja dem åt, och den klon som kom med insamlingsinformation får ofta se sitt nummer “lånat” för att sälja andra kloner. Förutom att uppmärksamma att detta sker (och att det är vist att vara någorlunda misstänksam mot olika ursprung och identifikationer ibland) så vill jag också visa upp variationen hos de tre kloner jag behållit och odlar idag. För en av nackdelarna med avsaknaden av information är att det är lätt att många, på sitt eget sätt fantastiska, kloner buntas ihop.

Min stora Hoya sp. aff. lambii (Borneo) som är min personliga favorit

Hoya sp. aff. lambii (Borneo)

De tre kloner jag odlar idag är alla på sitt sätt odlingsvärda, och den jag inte tidigare visat upp här på sidan är kanske allra mest odlingsvärd. Egentligen var det den det här inlägget skulle handla om, men jag fann mig själv sitta och titta på bilder på min favoritklon istället.

Hoya sp. aff. lambii (Borneo)

Hoya sp. aff. lambii (Borneo)

Jag vet inte hur många kloner som finns i odling, men den här klonens utseende är i alla fall vanligt i odling. Den får mindre flockar och blommor, men kan lätt få vackert rödfärgade blad och nerverna växer ofta ganska ojämnt.

Hoya sp. aff. lambii (Borneo)

Hoya sp. aff. lambii (Borneo)

På det sättet skiljer den sig från Hoya sp. aff. lambii (Kalimantan, SLM-04) som tenderar att få ett mer jämnt nervmönster och inte alls är lika villig att få röda toner i bladet.

Hoya sp. aff. lambii (Kalimantan, SLM-04)

Hoya sp. aff. lambii (Borneo) har även visat sig vara den enklaste att odla, både i hur snabbt och lätt den växer som i hur ofta och mycket den blommar.

Hoya sp. aff. lambii (Borneo)

Hoya sp. aff. lambii (Borneo)

Jag har inte visat upp den tidigare för att den hade oturen att importeras tillsammans med bland annat min favorit inom arten, vilket har gjort att den kämpat för att få uppmärksamhet. Faktum är att jag slutade odla de andra klonerna som kom samtidigt, och den här har varit väldigt, väldigt nära att få bli bortprioriterad med. Men varje gång så ångrar jag mig när jag ser dess vackra blad och kommer ihåg hur lätt den har växt för mig trots ganska dåliga förutsättningar. Det visade sig att jag nog kunde få plats med alla tre.

Hoya sp. aff. lambii (Borneo)

Hoya sp. aff. lambii (Borneo)

Alla tre är ganska olika. Hoya sp. aff. lambii (Kalimantan, SLM-04) får sina vackra gröna, mer regelbundna blad där det rosaaktiga silvret kan stå ut en hel del. Hoya sp. aff. lambii (Borneo) får de vilda, röda bladen med den snygga kontrasten med de ljusgröna nerverna. Och den stora Hoya sp. aff. lambii (Borneo) får de kraftigare, mer texturerade bladen som snarare blir vinröda. Även om de är samma art botaniskt sett så finns det god anledning till att separera dem och fundera på vilken (eller alla, om man är galen!) man vill odla.

Den större Hoya sp. aff. lambii (Borneo)

Hoya sp. aff. lambii (Borneo)

4 svar på “Hoya sp. aff. lambii (igen)”

 1. Hej,
  ber att få ställa en fråga:
  Har köpt en liten (nu 4 cm) Hoya Bella stickling.
  Ska man toppa den så småningom eller kommer den att förgrena sig av sig själv?

  Hälsningar/ “nybiten” hoyavän Christel

  1. Hej Christel!

   Nej, den kommer grena sig själv med tiden. Vanligtvis sker det i samband med att rankor böjs ner, så vill man skynda på det lite kan man “hjälpa” rankorna att böja sig ned lite. Bara lite, för man riskerar samtidigt att döda tillväxten på den ranka man böjer om man böjer för mycket, men just med bella är det ett mindre problem och man kan ofta trycka ner dem en hel del. Lycka till med din bella!

 2. Så vacker! Älskar borneo varianten 😍
  Fått 2 nya blad här hemma och de är så vackra!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.