God sen söndagskväll med Hoya sp. Papua

Man kan ju undra varför jag sitter så sent idag med det här inlägget, men jag skyller fullt ut på den bedårande Hoya sp. Papua. Jag har suttit och valt ut bilder och det tog väldigt lång tid att lyckas skära ner antalet till 13 nya att lägga in i dess galleri. Målet var egentligen 6 nya bilder, men jag måste få lite sömn inatt med.

Hoya sp. Papua

Anledningen till att det var så svårt är att den belönade mig med en massblomning som jag varken kunde sluta fota, eller bestämma mig för vilken vinkel som var vackrast att fota från. Det är en blomvillig Hoya, men den har kämpat med blomningen tidigare här hos mig. Den har fått en till två blommor i taget, med högst en handfull flockar samtidigt.

Hoya sp. Papua

Att den gjort så tidigare beror helt och fullt på att den sitter i en för liten kruka där den torkar ut alldeles för mycket. Jag hade aldrig kunnat ana dess växtkraft när jag planterade den, och eftersom den är mer eller mindre fastvuxen där den sitter så finns det inte så mycket att göra åt det.

Hoya sp. Papua

Eller ja, det finns ju faktiskt något man kan göra åt det, och det är att vattna den två gånger i veckan. Och det är precis vad jag gjort sedan årsskiftet. Det är därför jag nu kan vara helt hänförd åt min planta som är full av blommor, precis som arten ska vara.

Hoya sp. Papua

Nu kommer jag förmodligen inte lyckas fortsätta med det så länge, men det var väl värt ansträngningen. Det här måste verkligen vara en av de bästa hoyorna för odling som insamlats på senare år.

Hoya sp. Papua

Det är väl egentligen bara doften som skulle kunna förbättras. Den delar doft med Hoya ‘Mathilde’, som inte direkt hör till mina favoriter. Lite vippjasmin eller snarare stalldoft i min näsa. Men jag kan unna den ett litet skönhetsfel…

Hoya sp. Papua

6 svar på “God sen söndagskväll med Hoya sp. Papua”

  1. Kan tänka mig att den doftade mycket! Min lilla här hemma har ju haft 1-2 blommor samtidigt och det kunde man känna få fort skåpet öppnades 🥰

    1. En dag kanske 🙂 Det kan vara svårt nog att få till bara ett inlägg ibland! Men tack så mycket, det är så roligt att mina texter uppskattas!

  2. Hej! Jag har väldigt nyligen drabbats av hoyafeber och jag tycker att det är en helt makalös växt. Jag vill tacka dig för din sida. Den är helt fantastisk. Verkligen en fröjd att läsa. Om du skrev en bok skulle jag köpa den bums! Ha en fin dag. Mvh Hilda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.