Hoya lacunosaformer, hybrider och en Hoya med fel namn

Hoya lacunosa är en väldigt variabel art, och den storblommande formen från Fraser Hills, Malaysia (tillsammans med den sannolika lacunosan med ÄNNU större blommor från Cameron Highlands, Malaysia) är väl värd att odla för de vackra bladen.

Hoya lacunosa (Fraser Hills, SR 2010-049)

Klonen från Faser Hills har även insamlingsnumret SR2010-049 och var oerhört populär ett tag när den kom. Odlas den ljust får den mycket små, runda blad som gärna får en röd färg och faktiskt kan bli riktigt, riktigt mörka. En planta odlad ljust och varmt är riktigt läcker. Tyvärr har min inte fått växa så på ett tag (den eviga platsbristen!) och jag har hållit lite på att lägga ut den här på grund av det, men nu så har den fått dyka upp på lacunosornas sida ändå.

Hoya lacunosa (Fraser Hills, SR 2010-049)

Jag har skrivit om den tidigare, och i princip allt så är den en minikopia av den vackra Hoya sp. aff. lacunosa (Cameron Highlands, SR2009-050). Båda får de blanka, suckulenta bladen i rätt odlingsmiljö, och de stora flockarna med stora blommor som vänder blomställningsskaftet uppåt vid blomning. De delar till och med detaljen att foderbladen alltid är röda.

Hoya lacunosa (Fraser Hills, SR 2010-049)

Tyvärr delar de också egenskapen att bladen blir helt annorlunda om den odlas mörkare. De blir då tunna, gröna och ganska formlösa. En stor anledning till att intresset för denna klon går i höga vågor beror nog på att många vackra sticklingar odlas mörkt och blir till en besvikelse. Men har man en plats i ett söderfönster ledigt så är det svårt att tänka sig en bättre lämpad Hoya.

Hoya lacunosa (Fraser Hills, SR 2010-049)

Eller ja, det skulle väl vara storasystern Hoya sp. aff. lacunosa (Cameron Highlands, SR2009-050) då, som är min personliga favorit. Vanligtvis brukar jag föredra de mindre versionerna, men att storasystern blir extra blank, och får den första rödfärgningen i kanterna snarare än mellan nerverna, gör den till min favorit trots allt.

Dessutom får bladen en vackrare hjärtform än Hoya lacunosa (Fraser Hills, SR2010-049) som får mer rundande blad med en liten spets.

Även om bara en av dessa definitivt artats till lacunosa (vad jag vet) så lär båda vara det i slutändan, om samma logik följs. Men trots det så har de ganska många egenskaper som inte delas av den stora mängden lacunosa i odling. Det hade legat nära till hands att spekulera i om de vore naturliga hybrider, men med tanke på att en av dem artats, och de blivit insamlade på två olika lokaler, så tror jag inte den tankegången leder någonstans. Men det för mig in på en olyckligt misstag som jag sett sprida sig genom åren i hobbyn men hade hoppats skulle dö ut.

Det började med två frösådda lacunosa-kultivarer från Lek Hoyagarden. De uppstod genom öppen pollinering, det vill säga att lacunosablommor pollinerades utan mänsklig inblandning och det därmed inte går att säga vem pappan till frösådderna är. En var rosablommande och en gulblommande i kronan. De kom till Sverige via Torill Nyhuus 2018, och kallades lacunosahybrider, även om jag tänker att de i dagens läge nog kanske skulle ansetts vara rena lacunosor. Som tur är spelar den detaljen mindre roll när det kommer till kultivarer.

Den rosablommande är väldigt lik den kända hybriden Hoya ‘Rebecca’, vilket säkert påverkade. Och precis som ‘Rebecca’ är den rosa färgen inte automatiskt, utan kräver en viss styrka på ljuset för att utvecklas ordentligt.

Den har vissa detaljer i blomman som skiljer den från ‘Rebecca’, men de är mycket små, och skillnaden ses bäst i bladen (även om den skillnaden också är liten). På bilderna nedan är blomman till vänster ‘Rebecca’, och blomman till höger lacunosakultivaren från Lek Hoyagarden.

Det var själva likheten med ‘Rebecca’ som gjorde mig intresserad av plantan från början. ‘Rebecca’ har en ganska intressant stamtavla, där den är en korsning mellan den ganska speciella småväxta lacunosan från Langkawi och Hoya obscura. Kultivaren från Lek Hoyagarden däremot kommer från en helt vanlig lacunosaform. Att de då blivit så lika är ganska intressant, tyckte jag.

Så när det dök upp sticklingar till salu av kultivaren från Lek Hoyagarden på Nordiska Trädgårdar 2018 var jag snabb att köpa en påse åt min själv. Den såldes som Hoya lacunosa, hybrid med rosa blommor, med bilden nedan. Notera hur liten flocken är, och hur bikronan är formad.

(Denna bild är inte min, utan tagen av Torill Nyhuus. Jag har fotograferat av påsen jag köpte sticklingen i)

Jag såg att bladen såg lite annorlunda ut på min jag köpte, men det var inte första gången blad har överraskat i ny odlingsmiljö. Dessutom var bladen ännu snyggare än jag mindes. Jag sålde eller gav bort mindre än en handfull innan min blommade och visade sig vara fel Hoya. Jag trodde först felet var enstaka, och köpte en ny stickling av den, samt fick en tredje. Båda visade sig vara samma som jag först felaktigt fick, och inte den rätta kultivaren jag var ute efter. Det var först 2022 då jag fick möjligheten att ta över Torill Nyhuus planta som jag var helt säker på att jag äntligen fick rätt Hoya.

Den Hoya som felaktigt såldes som kultivaren från Lek Hoyagarden är oerhört lik de två formerna av lacunosa från Malaysia, och främst den från Cameron Highlands. Den får lika stora flockar, och samma typ av blad. På ett sätt är det tur, eftersom det då går att urskilja den från den äkta rosablommande kultivaren från Lek Hoyagarden. Bara storleken på flocken gör att alla som odlat den kan se om de fått den äkta, eller en liten bortbyting.

Det tråkiga är att det är omöjligt att säga om det är samma. Vägen sticklingen tog till bordet på Nordiska Trädgårdar gick förbi många fantastiska samlingar med många okända och sällan spridda Hoya. Det kanske samlades in fler liknande den från Cameron Highlands? Eftersom den från Fraser Hills är så lik så är chansen stor att det finns ännu fler, antingen insamlade eller i naturen. Men det är tyvärr inte en rosablommande hybrid av lacunosa, i alla fall. Råkar man nu ha en bortbyting så är det en Hoya NOID. Det är alltid supertråkigt att få reda på att man odlar en Hoya under fel namn, och jag har därför tvekat en del inför att skriva om det. Men det senaste året har jag sett den spridas en hel del, även till Europa, och tänkte det därför var dags att bita i det sura äpplet. Har man en lacunosahybrid med rosa blommor som kan spåras tillbaka till Nordiska Trädgårdar där den sålts med bilden jag visade ovan är det med stor sannolikhet inte den rätta.

Hoya lacunosahybrid med rosa blommor från Lek Hoyagarden

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.