Hoya nicholsoniae ‘New Guinean Ghost’

Denna otroligt vackra Hoya lyckades äntligen sätta sina blommor en vecka i maj jag hade tid att sitta ner med den. Hoya nicholsoniae ‘New Guinean Ghost’ är en förhållandevis ny kultivar som samlades in 2016 och började spridas 2019. Den är pigg och lättodlad och har vid det här laget spridit sig väl i hobbyn, och om den inte redan har det så lär den snart ha tagit sig utanför med.

Hoya nicholsoniae 'New Guinea Ghost'

Dess huvudnummer är förstås de underbara, silvriga bladen, som både kan bli rosa och har en fantastiskt melerad baksida.

Hoya nicholsoniae 'New Guinea Ghost'

Den har ett väldigt speciellt växtsätt som skiljer sig från det normala. Noderna kan dela sig och dubbleras, och rankorna kan även dem dela sig utan noder. Ibland dyker både blad och mycket korta blomställningsskaft upp på rankorna utan synliga noder, och ofta växer noderna väldigt tätt och plantan får väldigt många blad innan den börjar ranka. Det gör den till en särdeles vacker krukväxt inom Hoya, men även stundtals oberäknelig.

Hoya nicholsoniae 'New Guinea Ghost'

Min första planta att blomma gjorde det våren 2022, och min andra följde efter under sommaren samma år. Den har sedan fortsatt att blomma med ett uppehåll under vintern. Den sätter gärna väldigt många korta blomställningsskaft överallt på plantan, där ett fåtal utvecklas och får knoppar. När blomningen är över faller ofta blomställningsskaftet av, och ett annat börjar utvecklas. Om det är ett beteende den kommer fortsätta med får tiden utvisa.

Hoya nicholsoniae 'New Guinea Ghost'

På bilden nedan syns 3 outvecklade blomställningsskaft, och ett utvecklat med blommor.

Hoya nicholsoniae 'New Guinea Ghost'

Blommorna är förstås söta, men de korta blomställningsskaften gör att de inte alltid är så synliga, och i det stora hela bidrar de inte speciellt mycket till att göra ‘New Guinean Ghost’ bättre -bladen gör den redan till en underbar Hoya. Jag undrar om det inte är så att knopparna, som har en ganska intressant färgning, är mer uppseendeväckande än blommorna. De första dagarna doftar blommorna starkt kryddigt, en doft jag inte omedelbart tyckte om, men för de doften faller i smaken är det nog en uppskattad egenskap.

Hoya nicholsoniae 'New Guinea Ghost'

Jag var tvungen att använda den här bilden i repris men jag kan inte motstå att visa den otroligt vackra rosa färg bladen kan få.

Mer bilder går att se i Hoya nicholsoniae ‘New Guinean Ghost’s eget galleri som hittas under Hoya nicholsoniae.

Hoya nicholsoniae 'New Guinea Ghost'

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.