Hoya sp. Borneo…. någonting

Jag har funderat ett tag på vad jag ska kalla denna Hoya. Den är mer känd som Hoya lacunosa (Borneo) eller Hoya lacunosa (Borneo Red), men det är definitivt ingen lacunosa. Det går utmärkt att kalla den aff. eller cf. lacunosa, men eftersom den felaktiga artningen är så välspridd har jag velat fram och tillbaka om jag överhuvudtaget vill ha artnamnet lacunosa nära den. Idag har jag nöjt mig med att kalla den Hoya sp. (Borneo Red). Men även den beskrivningen är förvirrande, eftersom den ofta används till en klon av Hoya imperialis. Vad jag kallar den imorgon får vi se.

Så om det inte är en lacunosa, vad är den då? Det har jag ingen aning om. Till växtsättet påminner den mycket om sipitangensis, både i blad och när den sätter blomställningskaft. Men blomman är mycket kraftigare, med en hög bikrona som snarare påminner om endauensis eller möjligtvis pusilla. Det är inte en perfekt liknelse, eftersom sp. Borneo Red har spetsiga bikronespetsar som riktar sig uppåt och utåt, och ett ordentligt gap mellan de bikroneloberna i mitten, men det ger en bättre jämförelse än mot lacunosa.

Från vänster till höger på bilden nedan:
Hoya sp. cf. lacunosa (Malaysia, BL12-089)
Hoya sp. aff lacunosa (SR 2010-055)
Hoya sp. (Borneo Red)
Hoya sipitangensis (IML-1603)

(Ja, det var lite slarvigt av mig att ta en blomma från sp. aff lacunosa (SR 2010-055) istället för en erkänd lacunosa men blomman skiljer sig inte mot en traditionell lacunosa)

Samma ordning -lägg märke till hur mycket kraftigare blomskaftet är hos Hoya sp. (Borneo Red).

För att göra det ännu lite virrigare har den delat sitt namn (aff. lacunosa/cf. lacunosa Borneo/Borneo Red) med en annan småbladig liten goding jag inte har sett på mycket länge. Det är en Hoya jag odlade för länge sedan, och har saknat. Den Hoyan ligger mycket närmare sipitangensis, men får vackra röda stammar och mörka blad i nytillväxten. Det var i mina försök att få tag på en stickling av den som jag kom över denna sp. (Borneo Red) både första, andra och tredje gången.

Hoya sp. (Borneo Red)

Oavsett vad den hör hemma är Hoya sp. (Borneo Red) en mycket vacker Hoya att odla. Den blir lätt väldigt färggrann, och får vackra blanka blad. Just denna gång är min lite trött och gul i färgerna, vilket inte hör till vanligheterna. Den har fått stå mörkare en säsong och blev flyttad till mitt söderfönster utan tillvänjning, något som inte rekommenderas om man vill ha ett vackert oskadat bladverk.

Precis som sipitangensis är den väldigt blomvillig när den väl sätter igång, med många blomställningsskaft samtidigt. Knopparnas baksida är röd, vilket ger en ganska unik färg när det röda skiner igenom kronan. Den är även ganska suckulent, vilket ger plantan en trevlig kraft.

Den gör ofta försök att vända upp blomflocken när det är dags för knopparna att öppnas, men de kraftiga blomskaften rör sig inte alltid så mycket. Det vore intressant att se om en hög luftfuktighet skulle hjälpa rörligheten så de rätas upp ordentligt. Blommorna håller i runt en vecka, men det är helt klart för bladens skull man bör odla denna småbladiga Hoya.

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.