Kannrankorna trivs utmärkt i sommarvärmen med

Det har varit mycket Hoya på sistone, så det känns dags att bryta trenden. Nu när de riktigt varma dagarna kommer börjar också kannorna hos kannrankorna härhemma bli vackra. Jag har börjat notera att jag satt i system att starta om mina kannrankor sådär var tredje år. Även om jag tänker mig att det är trevligt med stora växter så är kannrankor sällan så snygga när de väl börjar ranka och de äldre bladen börjar dö av. Det finns inget trevligare än att klippa av en gammal ranka när ett nytt litet sidoskott dyker upp i krukan. Det gör visserligen att kannorna och rankorna håller sig hyfsat små, men de blir mycket trevligare krukväxter på det sättet. En av de jag startade om i höstas som har växt med oförminskad kraft är den vackra Nepenthes ((sibuyanensis x (veitchii x lowii), BE3986).

Nepenthes (sibuyanensis x (veitchii x lowii), BE3986)

Den här har varit en fröjd att odla inomhus och får även ett ganska distinkt, färgglatt peristom som sticker ut.

Nepenthes (sibuyanensis x (veitchii x lowii), BE3986)

Trots att den tillhörde gänget som blev tatuerade, och det bara några veckor efter den rotade sticklingen fått hoppa ner i sin kruka, klarade den sig bra och har nu börjat ge snygga kannor av acceptabel storlek igen.

Nepenthes (sibuyanensis x (veitchii x lowii), BE3986)

Den är en utmärkt kannranka att odla i rumsmiljö och i fönster, med den enda nackdelen att den tenderar att kanske få lite stora och otympliga blad.

Nepenthes (sibuyanensis x (veitchii x lowii), BE3986)

Nu när jag satt och snickrade ihop Nepenthes ((sibuyanensis x (veitchii x lowii), BE3986) egen sida så tänkte jag även det var dags att lägga till Nepenthes (maxima x clipeata) på en egen sida med. Jag har skrivit om min lilla maxima x clipeata tidigare, men bara inte kommit till skott.

Nepenthes maxima x clipeata

Ju äldre den blivit, desto färre former från clipeata går att se hos kannorna (även om det helt klart finns en viss kurvighet) men den är fortfarande vackert färggrann.

Nepenthes maxima x clipeata

Båda hybriderna ovan har växt väl för mig, något som inte kan sägas om den frösådda maxima (Wavy leaf, Riccardo). Den växer ok, men växer alldeles för ljust för tillfället, något som håller bladen ganska fula. Det är egentligen inte ljuset som egen faktor, utan min ganska oregelbundna vattning. Det händer att den får torka ut ganska mycket, och det är då den reagerar väldigt starkt på ljuset och värmen. Inga konstigheter egentligen.

Jag har inte riktigt bestämt mig för en placering som passar den bättre än, så den får lida på ett tag till. En ganska intressant egenskap den här plantan har är att den kan producera kopiöst med nektar. Nektaren torkar i lager på peristomet och lagren byggs upp under ganska lång tid. Det här är något jag brukar se hos döende eller döda kannor ibland, men aldrig hos kannor som fortfarande lever och är aktiva.

2 svar på “Kannrankorna trivs utmärkt i sommarvärmen med”

    1. Hejsan Eva!
      Jag odlar inte dessa från frö, utom i några fall där jag köpt eller fått frön som engångshändelse. Det tar flera år att få dem till god storlek så det är enklare att köpa sticklingar eller frösådder från de som spenderar tid på att dra upp dem. Det är ovanligt att äkta fröer är till salu, många fröer från ebay/etsy/tradera osv är fejk. En del i det är att fröerna har så kort hållbarhet att det är svårt att lagra dem. En annan att man behöver ha en hon-planta och en han-planta i blom samtidigt, vilket kräver en ganska stor samling och utrymme. Men ibland dyker det fröer upp till salu. Letar man efter specifikt fröer skulle jag vända mig till en butik i Europa som specialiserar sig på kannrankor och fråga. Jag önskar jag kunde ge ett tydligare svar.
      Lycka till!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.