En annan klon av Hoya undulata

Som art är inte undulata speciellt variabel, i alla fall inte utifrån de som är odlingsbara idag. Och om inte undulata är en stor favorit, så är det inte värt att odla mer än en klon, framför allt inte med dagens pris. Men jag älskar undulata, så jag kan inte låta bli. Den här klonen hade en kinkig start hos mig. Den reste inte väl efter importen från Thailand och det var en nervös och lång tid innan den slutligen beslutade sig för att leva. Lite över ett år gammal blommade den första gången som en liten pinne, och efter ett par omblomningar började den växa. Den har inte riktigt fyllt i sina skor än, men det kommer förhoppningsvis med tiden. Jag köpte den som Hoya undulata “new” från AHhoya.

Den har plattare (eller mindre kupade) blad än mina andra kloner, och blir mycket lättare röd. Skillnaden är stabil men väldigt liten. Den största skillnaden ligger hos blommornas knoppar. Knopparna blir lite större och mindre breda än hos de andra klonerna och är mycket mer rosa. Det ger även en tydlig rosa baksida hos blommorna. Annars skiljer sig inte blommorna från de andra klonernas, inte heller i färgen som är beige när de öppnar och blir klarare gul med tiden.

Bilden nedan visar knoppar hos min äldsta undulata (och som i princip ser ut som de andra) till vänster och denna undulata-klon till höger.

Bladen är väldigt attraktiva odlad bredvid en mer vågigt växande undulata där variationen syns tydligt, men jag är inte helt säker på att jag föredrar bladtypen. Det beror nog på hur de kommer se ut hos en större planta med fler blad än i en bladrosett.

Ett svar på “En annan klon av Hoya undulata”

 1. Åhh! Vilken underbar skönhet!
  Skulle du sälja nån gång i framtiden så hör gärna av dig. En undulata är på min top 3 lista.
  Lika så sarawak rosa blommor och en argentea prinsess.
  Sen kan jag börja lägga pengarna på pensionen istället 😅
  God fortsättning och tack för all kunskap och intressant info du delar med dig av.
  Mvh// Linda

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.