Oktoberfärger -Att locka fram de röda bladen (1)

För många av oss som älskar röda blad är det alltid lite nervöst att se om den efterlängtade sticklingen får den önskade röda färgen även hemma. Vissa växter blir så lätt rödfärgade att det knappt behövs mer än några timmars sol genom ett fönster, medan andra kan se helt fantastiska ut hos någon annan, men envist vägra den minsta lilla röda fläck alldeles oavsett hur den står. Så jag tänkte presentera några knep man kan försöka med för att få fram lite rött.

Hoya ‘Tequila Sunrise’ kan få helt underbart rödtonade blad

Att bladen blir röda beror på en anpassning hos växten. Precis som en växt anpassar sig genom att till exempel få större, mindre, tjockare eller tunnare blad som en reaktion på miljöfaktorer som ljus, värme och vatten, beror också den röda färgen på en anpassning till miljön. Att vi ser rödfärgade blad beror på att rött ljus reflekteras från bladen genom att ämnen i bladet blockerar ljuset istället för att använda det. Ett grönt blad absorberar med andra ord mer ljus.

Är det då inte bättre för växter att ha gröna blad och kunna använda sig av mer ljus? Generellt sett så är ljus = energi för växter, och mer ljus = mer energi. Att växter blockerar ljus verkar då kanske lite kontraproduktivt. Men själva omvandlingen av ljus till energi kräver resurser hos en växt. Om det saknas lite resurser så kan växten använda sig av ämnena i bladen för att reglera ljustillgången så växten får exakt så mycket ljus den faktiskt kan använda.

Ett blad som precis börjat bli lite rödtonat hos Hoya ‘Tequila Sunrise’

Man skulle kunna säga att alla växter har en slags balans mellan olika faktorer som ger ett fönster där de kan trivas, växa och blomma. Faktorerna kan bland annat vara ljus, temperatur, vattentillgång, näringstillgång och pH. Olika växter har olika typer av balans. När man pratar om att en växt fått för mycket ljus, eller för mycket näring, menar man att den fått det i förhållande till övriga faktorer snarare än att det är en exakt gräns som passerats.

Hoya ‘Tequila Sunrise förlorar sin röda färg hos mig under senvåren och sommaren.

Ofta kan man se att den röda färgen hos växter kan variera när faktorerna ändras, trots att det inte nödvändigtvis är ljus inblandat -eller tvärtom, till synes när ljuset blir svagare. I det här inlägget har jag visat upp min vackra Hoya ‘Tequila Sunrise’. Den hittade jag på trädgårdsmässan under tidig vår 2019 och trots att jag försökte stå emot var jag bara tvungen att ha den. Bilder visade upp blad med helt fantastisk färgsättning och den stickling jag fick med mig hem hade även den en underbar rödtoning. Men så fort den började växa hos mig så blev bladen gröna och höll sig så ett bra tag. Oavsett hur mycket ljus jag utsatte den för (inom rimliga gränser) klarade den av att ta det. En anledning till det är att jag ofta odlar mina växter varmt. Värme är något som ökar vattnet en växt kan avge genom sina blad, och därmed kan öka ämnesomsättningen. För den här plantan så gjorde de varma förhållandena att den kunde använda mer ljus, och växa snabbare, och inte behövde begränsa sig. Först när hösten kom, och temperaturen blev svalare, saktade plantan in och rött började dyka upp i bladen.

Hemma hos mig var det med andra ord inte ljusnivåerna som slutligen aktiverade rödtoningen, utan en sänkning i temperatur. I själva verket får växten mindre ljus i fönstret under hösten och vintern -men eftersom temperatursänkningen var relativt större för växten än ljussänkningen, så blir det ändå “för mycket” ljus för växten, och bladen blir rödtonade.

Nu skulle man ju kunna resonera så att egentligen så behöver man bara öka ljuset tills dess bladen börjar bli röda. Teoretiskt så är det ju så det fungerar. Men det finns en poäng att titta på andra faktorer, eftersom man vill göra väldigt små förändringar, om det är möjligt. En växt kommer bara försöka anpassa bladen om den fortfarande befinner sig inom det fönster där den trivs -eller åtminstone kan växa. Om någon faktor blir för hög eller för låg (utanför fönstret) så har inte växten möjlighet att anpassa sig. Istället blir den skadad. Så istället för att öka ljuset till en extremt hög mängd kanske det är vettigare att ställa den i ett något svalare fönster. Även om växten klarar av den höga ljusmängden (våra växter kommer ju trots allt från naturen -där de växt i sol) så klarar den bara av att anpassa sig i ganska långsam takt. Vårens brännskador brukar vara ett bra exempel på det. När växterna vant sig vid den lägre temperaturen och lägre ljuset under vintern så kan de inte hantera hur fort ljuset och värmen återvänder under våren. Det ger ofta brända blad trots att samma planta kan stå på samma ställe några månader senare under sommaren utan problem när det är ännu varmare och ljusare. Även en växt som mår dåligt av olika anledningar -den kanske har problem med rötterna eller ohyra- kan sakna resurser för att kunna anpassa sig. Då kan en chockartat förändring av miljön leda till döden, medan en mindre förändring kan ge möjlighet för den att antingen återhämta sig, eller visa mer tydliga tecken på ohälsa.

Hoya ‘Tequila Sunrise har nu äntligen börjat få tillbaka sina röda färger och nu i oktober börjar plantan bli väldigt vacker, även om den inte är helt röd än.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.