Hoya benchaii -Att locka fram de röda bladen (2)

Hoya benchaii

I förra inlägget skrev jag en del om balansen mellan olika faktorer som gör att vi kan få vackra röda blad hos vissa av våra växter. Men det är ganska få faktorer som är enkla att styra om man odlar sina växter i hemmet. Därför blir det ju oftast så att man helt enkelt väljer att ge växter mer ljus -genom att flytta fram dem till fönster, byta fönster eller sätta upp en växtlampa eller två. Det behöver ju inte göra det speciellt mycket enklare: ett ordentligt ljust fönster tenderar också att bli ordentligt varmt när solen ligger på.

Hoya benchaii

Jag har alltid velat få min benchaii ordentligt röd. Det finns helt fantastiska bilder på klarröda plantor av benchaii som jag gärna skulle vilja efterlikna. Trots det har jag inte varit speciellt framgångsrik. En anledning till det är att jag tidigare bränt bladen i ett söderfönster innan de hunnit bli röda. Jag misstänker att det är en kombination av den låga luftfuktigheten och värmen. Hoya benchaii har alltid druckit mycket hos mig, och med lägre luftfuktighet driver nog värmen på vattenavgivningen alltför hårt.

I år valde jag istället att ha den stående framför den öppna balkongdörren. Ljuset blir starkare där än innanför fönstret bredvid, men den öppna dörren ser till att det inte blir några monstertemperaturer och äntligen blev det lite rött i bladen. Bladen som växt till under sommaren fick en bra röd färg, men resten lämnade övrigt att önska. Redan nu har bladen börjat bli grönare igen så vi får se hur det går nästa år.

Hoya benchaii

Hoya benchaii

3 svar på “Hoya benchaii -Att locka fram de röda bladen (2)”

  1. I mean, this is the only blog (with vermonthoyas.com) that keeps on uploading experiences with hoyas, maybe worldwid! I can only appreciate this generosity

    1. Thank you so much! I hope there are more hiding out there somewhere on the web… maybe with low traffic or on more foreign languages. I love to read about others experiences too!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.