(Ett litet tips)

Hoya pubicalyx (splash)

En av mina mest imponerande hoyor är min Hoya pubicalyx (splash). Alla pubicalyx är väldigt trevliga att odla, de är i princip lika enkla som carnosa och växer snabbt, även om blomningen kan vara trög. Hoya pubicalyx (splash) är ingen speciell kultivar utan bara en pubicalyx med extra mycket silver. Det var ett litet elände att skaffa den för mig. Jag tror jag köpte tre sticklingar, där de första två hade förlorat de extrema silverfläckarna. Det var först den tredje som var vacker nog för mig, och det tog ett bra tag att få upp den till en stor planta. Men nu är den väldigt imponerande, och består dessutom av flera sticklingar i krukan. Den är lite kal, för jag kniper alltid bort alla blad som inte har så mycket silver, men den tål det fint. Bladen kan dessutom få en mycket snygg och lätt brunröd ton ibland.

Men till tipset: I helgen var jag på Blomsterlandet i jakt på nya blomstöd, och vad såg jag inte om helt underbart stora och splashiga pubicalyx för under 200 kr! De var visserligen märkta australis splash, men det var svårt att slita sig utan att köpa en trots att jag har en stor planta hemma. Helst hade jag velat köpa hela bunten, som jag stod och dräglade lite vid bordet. Jag hade till och med plockat upp en i handen och funderade på om jag skulle köpa den för att ge den i gåva till någon, när jag lyckades besinna mig. Så förmodligen har det kommit en leverans till Sverige med dessa i. Har du ett Blomsterland eller annan stor blomsterhandel i närheten skulle jag rekommendera ett besök för att se om de inte fått in några med. Köper man växter på handelsträdgårdar är det viktigt att vara noga med att det inte följer med någon ohyra hem. I vanliga fall skulle jag inte rekommendera det, men det här är verkligen en så pass fin Hoya att det är värt det.

Hoya pubicalyx (splash)

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.