Dagens andra inlägg! (Det blev dessutom extra långt som ytterligare bonus)

Hoya caudata (gul)

Baksidan på blommorna hos Hoya caudata (gulblommande). Jag älskar den färgen med!

Det är svårt att tro att jag för en gångs skull lägger ut två inlägg på en dag. Men nu är det för att jag äntligen kommit mig för att rätta lite saker som jag velat göra ett tag. När jag började skriva på den här sidan var det mest som ett sätt att hålla kunskap lite mer levande. När jag började med hoyor hade jag enormt stor hjälp av alla sidor och forum som fanns. Jag älskade att titta på bilder, läsa listor och odlingssätt och lära mig nya saker genom att följa andras dialoger (ja, jag är en första klassens lurker, om jag får välja!). Men ganska snart insåg jag att de flesta sidorna började försvinna och många forum dog. Numera har det mesta flyttats till facebook. Facebook har sina egna fördelar, men det fungerar väldigt dåligt som kunskapssamling. Viktiga lärdomar försvinner snabbt ner och är nästan omöjliga att hitta igen. Så jag började skriva här för att förhoppningsvis hålla den här delen av nätet levande med.

När jag började skriva hade jag nog inga besökare på bra länge. Det ska sägas att sidan inte var speciellt stor då heller, och bilderna var inte speciellt bra. Då kände jag heller inte så stor press på mig att skriva rätt. Men nu har jag faktiskt en del besökare (och jag har verkligen lärt mig att uppskatta alla fina ord från er!) och då har jag känt att vissa saker vill jag rätta till. En av dem rör den underbara Hoya sp. aff. caudata (Sumatra). Den är känd under många varierande namn, och tidigare har jag listat den som Hoya caudata (Sumatra) eftersom det är en väldigt vanlig benämning på den. Dessutom kunde jag då lista den under caudata. Men det har skavt lite, och nu när en “äkta” caudata blommade hemma hos mig så var jag tvungen att göra något åt det.

Hoya caudata (Sumatra)

Hoya sp. aff. caudata från Sumatra

Numera finns en sida för caudata, och en sida för sp. aff. caudata (Sumatra), som då rör den här speciella hoyan -vare sig det visar sig vara en caudata eller något annat. Det finns dessutom fler kloner insamlade av just den här hoyan. På sidorna står det lite mer om det. Men jag tänkte passa på att visa skillnaden mellan caudata och sp. aff. caudata (Sumatra). Försök tänka bort den gula färgen som inte är typisk för alla caudata.

Hoya sp. aff. caudata (Sumatra) till vänster har lite större blommor, men den stora skillnaden sitter i bikronan (“mittenstjärnan”). De har helt olika form där caudata är mer spetsig medan sp. aff. caudata (Sumatra) har breda, trubbiga spetsar. Tittar man på mittenstjärnan från sidan går det också att se att caudatas bikrona är hög medan sp. aff. caudata (Sumatra) har en plattare bikrona och där spetsarna på bikronan också höjer sig lite.

Hoya caudata har också mycket större blad generellt, även om bladstorlekar som hos de flesta hoyor kan variera stort. Det ska också sägas att Hoya sp. aff. caudata (Sumatra) är en mycket enklare hoya, som växer och blommar mycket snabbare än den riktiga caudata. Nedan går att se bladskillnaderna. En skillnad hos plantorna är silverfläckarna, men det är ingen speciell skillnad. Den till vänster hade vackert silver när den kom till mig, men har sedan dess förlorat det mesta och får bara då och då ett riktigt vackert blad. Den gulblommande caudatan är å andra sidan ganska pålitlig i sitt silver.


Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.