Maj är en upptagen månad

Så självklart är maj också en fantastiskt blommånad och det är svårt att hinna med alla blommor. Många av mina hoyor sätter blomställningsskaft under maj för första gången. De som inte är i skick att blomma brukar tappa dem eller behålla dem i dvärgform. Jag har några oblommade som nu fått nya skaft som jag håller alla tummar för kommer hålla hela vägen ut under året. Annars har jag varit upptagen med att bekämpa trips som olyckligt nog hittat in. Jag tycker trips är en av de mer harmlösa ohyrorna man kan få in. Tyvärr så syns inte det då bara en eller ett par trips verkligen kan göra en planta ful. Om några veckor vet jag om jag varit framgångsrik eller inte. På tal om ohyra så verkar det verkligen vara ett år för ullöss. Tidigare har jag faktiskt bara fått hem ullöss en gång, med en liten stickling från tradera 2017. Men i år har jag hittills fått hem 5 infekterade sticklingar/plantor. Den senaste är en liten Dischidia som suttit i karantän. Den blommade i påsen så jag tog ut den för att fota den. Tur i oturen passade en liten ullus på att klämma sig ur blomman jag fotade! Så nu blir det behandling och mer karantän. Den där lilla ullingen är inte större än en halv-en millimeter lång med sina sprön så det är kanske inte så konstigt att de lätt missas och sprids. Var försiktiga med nykomlingar helt enkelt!

Och så lite annat mindre läskigt… ‘Mathilde’ blommar så fint i solen. Hon får vara ute under dagarna så inte vardagsrummet ska lukta så unket. Bladverket är så fint men jag håller med flit plantan torr och i för liten kruka så den inte ska växa och blomma med mer än en klase i taget. Tänk om denna hade doftat gott, vilket hit det hade varit!

Hoya 'Mathilde'

Doftlös men minst lika söt är lilla Hoya soidaoensis. I full sol blir blommorna verkligen gula och bladen får antydan till röda kanter.

Hoya soidaoensis

En besvikelse var däremot flagellata (gold) som blommade för första gången i ett vivarium. Inte minsta antydan till gult visades trots ganska kraftigt ljus. Tyvärr betalade jag dyra pengar för att ersätta min gamla flagellata med denna klon i hopp om lite färggrannare blommor. Det hade jag kunnat lägga på bättre saker.

Hoya flagellata (gold)

Tyvärr är det ju så att man ibland behöver chansa och hoppas på det bästa. På det stora hela tycker jag ändå att jag haft tur på sistone. Lilla Dischidia astephana har både fantastiska blad och blommor och så självklart Macodes petola som har de vackraste bladen jag sett är båda resultatet av ganska grova chansningar.

Dischidia astephana
Macodes petola

Hoya rotundiflora och Hoya sipitangensis får avsluta det här inlägget

Hoya rotundiflora
Hoya sipitangensis
Hoya sipitangensis

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.